Siirry suoraan sivun sisältöön

Koululaisoopperat

Koululaisooppera on kouluissa toteutettava projekti, jossa 5.–6.-luokkalaiset valmistavat itse oopperaesityksen yhdessä ammattimuusikoiden kanssa.

Kansallisooppera on tuottanut koululaisoopperoita jo yli 10 vuoden ajan. Herman Rechbergerin Noitasapatin (2000), Markus Fageruddin Kerjäläisten (2003), Sotajoulukuun (2007) ja Atso Almilan Auringonkukkien (2009) myötä omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut jo yli 12 000 oppilasta eri puolilla Suomea.

Koululaiset esiintyvät oopperan kuorona, ja heillä voi olla myös pieniä rooleja. Heidän lisäkseen oopperassa esiintyy 2–3 ammattilaulajaa sekä orkesterina toimiva pianisti.

Valmisteluvaiheessa 35–60 oppilaan ryhmä perehtyy opettajansa johdolla teoksen musiikkiin ja roolihahmoihin sekä opettelee näyttämöilmaisua. Aihepiiriin perehdytään eri oppiaineiden kautta Oopperalta saadun materiaalipaketin turvin. Myös muusikot käyvät koululla harjoittamassa musiikkia ja valmistelemassa ohjausta.

Itse esityspäivän aikana ooppera harjoitellaan ja ohjataan valmiiksi pukuineen, maskeerauksineen ja lavasteineen. Oopperaa tekevät luokat myyvät ja markkinoivat itse esitystensä liput ja saavat pitää myös lipputulot.

Uusin koululaisooppera Hölmöläiset sai ensi-iltansa toukokuussa 2013 Alminsalissa Mikkolan koulun voimin. Hölmöläiset on Jukka Linkolan (mm. Peter Pan, Robin Hood) säveltämä ooppera, joka antaa iloisen ja älyvapaan kuvan Hölmöläisistä. Ohjaaja Juulia Tapolan ja Eukon, Hölmöläisukon ja viisaan Matin kanssa oppilaat mm. rakentavat pimeän talon, kalastavat vehnäpellossa, osallistuvat harjakaisiin ja talkootansseihin. Hassuja sattumuksia Hölmölän kylä on pullollaan, niin myös tämä ooppera. Hölmöläiset eivät ole tavallisia, mutta ystävinä ainutkertaisia ja ylivertaisia.

Asiasta kiinnostuneet koulut voivat ilmoittautua mukaan kevätkaudelle 2015.  Osallistuminen maksaa ryhmältä 700 euroa. Mukaan lähtevien luokkien opettajien ei tarvitse olla musiikinopettajia eikä koululaisten musiikkiluokkalaisia. Runsaan ja kattavan materiaalipaketin avulla musiikkiin harjaantumatonkin opettaja voi ohjata luokkansa ensimmäiseen ooppera-kokemukseen.

 

 

Kiinnostuitko koululaisoopperasta?

Tiedustelut arkisin klo 9-16:

Tuula Jukola-Nuorteva
(09) 4030 2516
tuula.jukola-nuorteva(at)opera.fi

Ilmoittautumiset koululaisoopperaan 
keväälle  2015.