Siirry suoraan sivun sisältöön

Yleisöä pääharjoituksessa

Ohjeita pääharjoitukseen tulijalle

Pääharjoitus on koko työryhmän tai uuden miehityksen viimeinen mahdollisuus harjoitella teosta ennen esitystä. Mukana ovat yleensä kaikki esityksen osatekijät – orkesteri, lavasteet, puvut, valot, maskit – mutta koreografilla ja kapellimestarilla on vielä mahdollisuus keskeyttää tai uusia kohtauksia.

Työrauhan turvaamiseksi on salissa harjoituksen aikana oltava ehdoton hiljaisuus. Myös keskeytysten ja pikavaihtojen aikana yleisön tulee pysytellä hiljaa, jotta työryhmä saa rauhassa ratkoa harjoituksessa esille tulevia ongelmia. Lähetettyihin ohjeisiin kannattaa paneutua huolella kouluissa ennen harjoitukseen tuloa, mielellään myös itse esityksen sisältöön. Oopperan toimintaan ja eri ammatteihin voi tutustua Spotissa. Häiriön sattuessa ohjaajalla on oikeus tyhjentää sali, myös koko häiritsevä ryhmä voidaan poistaa salista.

Koululaisryhmien valvonta

Toivottavaa on, että valvovia opettajia on mukana yksi noin 10 oppilasta kohden. Opettajien tulee istua lasten keskellä eikä omana ryhmänään. Valvontavastuu ryhmästä on aina opettajalla, myös väliajoilla. Salista poistuminen on sallittua ainoastaan väliajalla silloin kun orkesterikin poistuu. Joskus teoksessa on pikavaihtoja, jolloin valot syttyvät katsomoon, mutta orkesteri istuu paikoillaan. Silloin myös yleisö jää paikoilleen.

Istumajärjestys

Harjoituksissa ei ole istumapaikkalippuja. Ryhmänne paikat merkitään salikarttaan, joka lähetetään ryhmänne antamaan osoitteeseen noin 2 viikkoa ennen harjoitusta. Sekaannuksien välttämiseksi karttaan merkittyjä paikkavarauksia tulee noudattaa.

Sisääntulo

Sisäänkäynti on Töölönlahden puolelta hyvissä ajoin ennen harjoituksen alkamista. Ulkovaatteet ja kaikki isot laukut (myös isot käsilaukut) ja reput (rahapussit mukaan) jätetään 2. kerroksen naulakkoon Mannerheimintien puoleiseen yleisöaulaan, jossa myös WC:t ovat.

Huomioittehan, että myöhästyneet eivät pääse saliin ennen 1. väliaikaa.

Väliajat

Kahvio ei ole avoinna harjoitusten aikana, mutta voitte ottaa mukaan omat eväät. Ne tulee jättää naulakoille ja nauttia väliajalla. Saliin ei saa viedä mitään elintarvikkeita.

Väliajan päättyminen ilmoitetaan merkkisoitolla. Väliaikojen pituudet vaihtelevat, joten yleisön toivotaan pysyttelevän lämpiötiloissa, koska merkkikutsu ei kuulu ulos asti.

Kamerat ja matkapuhelimet

Valokuvaaminen harjoituksessa on ehdottomasti kielletty. Matkapuhelimien tulee olla suljettuina (ei vain äänettömällä) harjoituksen ajan.

Avoimet pääharjoitukset

Kansallisooppera järjestää säännöllisesti avoimia pääharjoituksia. Harjoituksia ovat tervetulleita seuraamaan niin koululais -kuin muutkin ryhmät esim. opintopiirit, sairaalat, vanhainkodit ja muut erityisryhmät (esim. työttömät, kuntoutujat ym.)Tulevat pääharjoitukset

 

Kysymyksiä? Ota yhteyttä!

Jos sinulla on kysymyksiä pääharjoituksia koskien, ota rohkeasti yhteyttä Oopperan yleisöyhteistyöhön.

Yleisöyhteistyön yhteystiedot