Siirry suoraan sivun sisältöön

Auringonkukat

Erityisprojektit: esimerkkejä

Voimme räätälöidä ryhmille omia erityisprojekteja tarpeiden ja ideoiden pohjalta. Seuraavassa joitakin esimerkkejä aikaisemmista erityisprojekteista:

Oma musiikkinäytelmä

Ohjaaja Juulia Tapola ja säveltäjä Maija Ruuskanen vetivät Vantaan musiikkiopistolaisille näytelmän "Tähtitaivaan Starat", joka kertoi kaveruudesta, jännittämisestä, tähteydestä ja yhdessä tekemisestä. Esityksen valmistivat musiikkiopiston lauluoppilaat ja instrumenttiopiskelijoista koottu orkesteri.

Musiikkinäytelmä kertoi esityksen tekemisestä ja kaveruudesta. Tarina kulkee harjoituksista kohti ensi-iltaa. Kaverisuhteet kiristyvät ja näyttämön takana kuohuu. Kaikki tietysti haluavat päärooliin. Erilaiset musiikkityylit sekoittuvat railakkaasti, kun perinteiset kansanlaulut puetaan uusiin vaatteisiin.

Esitykseen kuului pieni lämmittely-paketti kouluille, joka pohjusti esitystä. Oppilaat voivat materiaalin avulla tutustua etukäteen muutamaan suomalaiseen kansanlauluun sekä joihinkin Bachin ja Mozartin sävelmiin opettajan johdolla. Nämä melodiat ja laulut esitetään kuitenkin hieman totutusta poikkeavalla tavalla sovitettuina, kuten esim. Bachia kanteleella ja kansanlauluja popisti, jazzisti tai klassisen tyylikkäästi jousikvartetilla esitettynä.

Esitykset olivat Martinus-salissa maaliskuussa 2009.

Oma tarina tanssien ja laulaen

Joulun alla 2007 syntyi tarina kymppiluokkalaisista. Tanssija-koreografi Sami Saikkonen, hip hop-koreografi Teemu Korjuslommi ja muusikko-tuottaja Charlie Parker työskentelivät lisäluokkalaisten kanssa marras-joulukuun. Iso joukko tiivistyi lopulta kymmeneen aktiiviseen kymppiluokkalaiseen, jotka kertoivat esityksessä tarinansa tanssien ja laulaen. Osa oppilaista toimi kulissien takana mm. valaistukseen ja materiaalin tuottamiseen liittyvissä tehtävissä.

X-graders, tarinoita kymppiluokalta esitettiin kaksi kertaa Pitäjänmäen peruskoululla 19.12.2007 ja huhtikuussa 2008 viisi kertaa Suomen Kansallisoopperan Alminsalissa. Projekti toteutettiin yhdessä Pitäjänmäen peruskoulun ja Helsingin opetusviraston kanssa.

Päivä prinsessana kuin Tuhkimo-oopperassa

Ryhmä maahanmuuttajatyttöjä Vantaan Mikkolan koulusta vietti vuoden 2008 alussa päivää prinsessana Kansallisoopperassa. Tuhkimo-projekti pohjautui La Cenerentola -oopperan teemoihin ja se vietiin läpi muutamassa viikossa. Koulussa ja Kansallisoopperassa pidettyjen työpajojen lisäksi tutustuttiin taloon kiertokäynnillä ja vietettiin Tuhkimosta Prinsessaksi -päivää Kansallisoopperan maski- ja kampausosaston avustuksella. Projekti huipentui La Cenerentola -oopperan esitykseen. Koulun ja Kansallisoopperan yhteistyön tavoitteena on edistää Suomen kulttuurin ja kielen tuntemusta maahanmuuttajanuorten keskuudessa.