Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

18.4.2011

Kansallisoopperan kausi 2011–2012 tarjoaa runsaasti uutta - liput syyskauden esityksiin ovat nyt myynnissä

Suomen Kansallisoopperan monipuolinen kausi 2011-2012 tarjoaa runsaasti uutta. Päänäyttämöllä nähdään peräti viisi oopperaensi-iltaa ja kolme balettiensi-iltaa sekä joukko ohjelmistoon palaavia yleisön suosikkeja. Oopperaohjelmisto laajenee mm. pitkään kaivatulla barokkioopperalla ja 2000-luvun teoksilla, balettiyleisölle on luvassa sekä Suomessa ensi kertaa vierailevien koreografien tulkintoja klassikkotarinoista, että eturivin suomalaisten koreografien teoksia.

Lipunmyynti Suomen Kansallisoopperan syyskauden esityksiin on alkanut. Lippuja myyvät Lippupisteen toimipaikat kautta maan (p. 0600 900 900 1,97 e/min + pvm, joka päivä klo 7-22) sekä Oopperan lipunmyynti (09 4030 2211 ma-pe klo 9-18, la 15-18, liput@opera.fi). Lippupisteen verkkokauppa palvelee osoitteessa lippu.fi.

 
Barokkia, ranskalaista ja uutta oopperaa

Oopperaensi-illoista ensimmäinen on kipeän ajankohtainen John Adamsin ooppera Doctor Atomic, tarina ydinfyysikko Oppenheimerista. Vuonna 2005 sävelletyn oopperan konseptin ovat luoneet ohjaaja Immo Karaman ja koreografi Fabian Posca, joiden tulkinta oli ehdolla arvostetun saksalaisen Der Faust -teatteripalkinnon saajaksi viime vuonna. Doctor Atomicin ensi-ilta 4.11. on samalla Pohjoismaiden ensiesitys. Päärooleissa vuorottelevat Lee Poulis ja Jaakko Kortekangas sekä Jessica Rivera ja Sabina Čvilak .    

Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu 2.12. kotimaisen merkkiteoksen, Aarre Merikannon Juhan ensi-iltaan. Ohjaaja Anna Kelon raikkaassa tulkinnassa kolmiodraama sijoittuu aikaamme: Uuden moottoriväylän myötä sivutien hiljaisuuteen jäänyttä huoltamoa pitävä Juha menettää vaimonsa Shemeikalle, jolla on tarjota Marjalle luksuselämä tuoreen rahan Tallinnassa. Visualisoinnista vastaavat Jani Uljas, Erika Turunen ja Mikki Kunttu.   Juhan roolissa laulavat Tommi Hakala ja Jaakko Kortekangas, Marjana laulaa Camilla Nylund ja Shemeikkana Jyrki Anttila.

Uuden oopperatalon päänäyttämöllä nähdään ensimmäistä kertaa barokkioopperaa, kun 20.1. saa ensi-iltansa Händelin Julius Caesar. Nimiroolissa esiintyy maailmankuulu kontratenori Franco Fagioli, ja orkesterina vierailee Helsingin barokkiorkesteri johtajanaan barokkiekspertti Howard Arman. Ohjaus on Ville Saukkosen ja visualisoinnin suunnittelee Patrick Woodroffe, joka on kuulu mm. valaistuksistaan sellaisille viihdemaailman tähdille kuin ABBA, Bob Dylan ja The Rolling Stones.

Pélleas ja Mélisande on taiteellisen johtajan Mikko Franckin poiminta ranskalaisesta oopperakirjallisuudesta - Debussyn harvinainen helmi on esitetty Kansallisoopperassa viimeksi 1958. Päärooleissa vierailee huipputrio Topi Lehtipuu, François le Roix ja Angelika Kirchschlager. 23.3. alkavat esitykset johtaa Mikko Franck, teoksen ohjaa ja visualisoi Marco Arturo Marelli.

Kauden viides oopperaensi-ilta on Sofi Oksasen romaaniin pohjautuva Puhdistus. Jüri Reinveren säveltämän ja kirjoittaman oopperan kantaesitys on 20.4.2012, Aliiden roolissa laulaa mm. Helena Juntunen, Zaran roolissa vuorottelevat Niina Keitel ja Melis Jaatinen .

Ohjelmistoon palaa Wagnerin jättiläinen, neljän teoksen Ring-sarja 5.8. alkaen, Fredrika Brillembourgin ja Matilda Paulssonin tähdittämä Carmen, Il trittico, Matti Salmisen tulkitsema Boris Godunov, klassikot La rondine, Matka Reimsiin ja Lännen tyttö sekä ensi-iltakaudellaan suuren suosion saanut Rusalka.


Baletin 90-vuotisjuhlavuosi alkaa

Kun Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuosi vuoden vaihteessa päättyy, jatkuvat juhlat tammikuusta alkaen Kansallisbaletin 90-vuotisen historian merkeissä. Syyskauden ensi-ilta 14.10. on vasta 27-vuotiaan australialaissyntyisen koreografikomeetan Terence Kohlerin Tuhkimo - traaginen kertomus. Kohler ei tartu Tuhkimon tarinaan satusedän ottein, vaan tekee puhuttelevaa ja intensiivistä tanssiteatteria klassisen baletin liikekielellä.

Uusi versio klassisesta balettikomediasta Coppeliasta nähdään 24.2. alkaen. Koreografi Marc Ribaud on sijoittanut sen 1900-luvun ranskalaisen elokuvantekijän Mélièsin maagiseen fantasiamaailmaan. Coppelian on säveltänyt Léo Delibes. Dirk Hofackerin ja Jacques Chatelet'n visualisoima tuotanto on alun perin luotu Tukholman Kuninkaalliselle baletille.

Päänäyttämön nykytanssiensi-ilta omistetaan kolmelle eturivin suomalaiskoreografille. 11.5.2012 alkaen nähdään Susanna Leinosen Kaira, joka pohtii käänteistä liikettä monimutkaisuudesta kohti yksinkertaista, Jorma Elon San Franciscon baletille luoma Double Evil sekä Tero Saarisen Mariage, jossa hän tutkii Stravinskyn Les noces -teoksessa läsnä olevaa surua, menetystä ja ikuista draamaa.

Baletin 90-vuotisjuhlavuosi alkaa kahdessa juhlagaalassa 27. ja 28.1. Luvassa on otteita Kansallisbaletin historian keskeisistä baleteista ja katsauksia tämän hetken tanssiin ja taituruuteen. Lisäksi ohjelmistoon palaavat Kathy Marstonin ja Kenneth Greven koreografiat Veren häät & Scheherazade, Don Quijote, koko perheen joulunajan balettisatu Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas sekä Bajadeeri.

Alminsalissa nähdään kiinnostava kokoelma koti- ja ulkomaista nykytanssia Bits & Pieces -illassa 9.9. alkaen, koreografeina Annabelle Lopez Ochoa, Petr Zuska, Itzik Galili, Satu Tuomisto, Minna Tervamäki & Robert Sher-Machherndl ja Johanna Nuutinen. Alminsalista myös kuoriutuu jälleen viileä tanssiklubi, kun Dance with Dancers -tapahtuma uusitaan yleisön pyynnöstä 17.9. Lisäksi Balettioppilaitoksen nuoret esittävät Alminsalissa joulukuussa Arja Tervon koreografian Lumikki ja seitsemän kääpiötä.


Koko Suomen Kansallisooppera näkyy myös oopperatalon ulkopuolella

Tärkeä toiminta oopperatalon ulkopuolella jatkuu. Kansallisoopperan orkesteri konsertoi Leif Segerstamin johdolla Lahden Sibeliustalossa ja Kari Tikan johdolla Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalilla elokuussa, Oopperan tähtisolistit puolestaan konsertoivat Vantaan Martinus-salissa ja Lumo-salissa lokakuussa. Baletti vierailee mm. syyskuussa Sellosalissa Espoossa ja toukokuussa 2012 Senaatintorin ilmaistapahtumassa Helsingissä. Lasten tanssiseikkailu Nimeni on Sormiradio kiertää Keski-Suomea elokuussa ja pienoisooppera KadosKissa nähdään mm. Kouvolassa ja Espoossa. Lisäksi yhteistyö taidekorkeakoulujen kanssa sekä Auringonkukat-koululaisoopperahankkeet jatkuvat kouluissa ympäri maata, samoin kuin laulajien vierailut hoitolaitoksissa.

Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä alkaa Alminsalissa 11.9. luentosarja Minun oopperani. Seitsemänä peräkkäisenä sunnuntaina aiheesta luennoivat suomalaisen ooppera- ja teatterielämän asiantuntijat. Juhlaseminaarissa 2.12. taas pohditaan kansallisuusaatetta ja kansallistunnetta presidentti Martti Ahtisaaren johdolla. Juhlavuoden erityistilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 

Lehdistötiedote 18.4.2011

Kansallisooppera viettää 100-vuotisjuhlia koko vuoden 2011. Ensi-iltojen ja muiden oopperaesitysten lisäksi juhlavuoden ohjelmassa on mm. erilaisia näyttelyitä, tapahtumia ja seminaareja. Tervetuloa tutustumaan juhlavuoden tapahtumiin osoitteessa www.ooppera.fi/100.

Kauden 2011 - 2012 ohjelmistoesittely