Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

6.4.2011

Veronan rakastavaiset Kansallisbaletissa

Romeon roolissa vierailee Friedemann Vogel Stuttgartin baletista

Suomen Kansallisoopperan näyttämölle levittäytyy italialaisen varhaisrenessanssin elämä kaikessa runsaudessaan, kun Kansallisbaletin ohjelmistoon palaa vuosien tauon jälkeen perjantaina 15.4. John Crankon klassikkobaletti Romeo ja Julia.

William Shakespearen tarina Veronan nuorista rakastavaisista on innostanut eri alojen taiteilijoita kautta aikojen ja siitä on luotu niin oopperoita, baletteja kuin elokuviakin. Suomen Kansallisbaletin ohjelmistossa on ollut vuodesta 1996 eteläafrikkalaisen John Crankon näkemys kuolemattomasta tarinasta Sergei Prokofjevin musiikkiin. Baletti sai alun perin ensi-iltansa vuonna 1962 Stuttgartin baletin esittämänä ja se on edelleen ryhmän ohjelmistossa. Myös monet muut merkittävät kansainväliset balettiryhmät esittävät nimenomaan tätä versiota baletista. Crankon tulkinnassa italialainen varhaisrenessanssin kaupunki herää eloon. Teoksessa on herkkiä kaksintanssikohtauksia, mutta myös huumoria ja vauhtia.

Kevään aikana balettia esitetään kaiken kaikkiaan 11 kertaa ja viimeinen esitys on 24.5. Julian roolissa vuorottelevat Julie Gardette, vasta solistitanssijanimityksen saanut Tiina Myllymäki sekä Petia Ilieva. Romeon roolissa 15.4., 12.5. sekä 18.5. vierailee Stuttgartin baletin ensitanssija Friedemann Vogel, joka on saanut paljon kiitosta niin kriitikoilta kuin yleisöltä esiintymisestään Manon-baletissa. Romeon roolissa tanssivat hänen lisäkseen Jani Talo ja Nicholas Ziegler. Muissa keskeisissä tehtävissä ovat Wilfried Jacobs, Frans Valkama, Jarkko Niininen, Stanislav Beljajevski ja Henrik Burman. Suomen Kansallisoopperan orkesterin johdossa vierailee brittikapellimestari Benjamin Pope. Puvut ja lavastuksen on suunnitellut Susan Benson.

Katso esittely