Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

1.3.2011

Aistillinen rakkaustarina Manon Kansallisbaletissa

Sir Kenneth MacMillanin klassikkobaletti ensi kertaa Suomessa

Arvostetun brittikoreografin Sir Kenneth MacMillanin klassikkobaletti Manon saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa perjantaina 11.3. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Manon nähdään Suomessa ja Kansallisbaletin ohjelmistossa.

Sir Kenneth MacMillan (1929-1992) kuului oman sukupolvensa merkittäviin koreografeihin. Urallaan hän johti mm. Berliinin Deutsche Operin balettia ja Lontoon Royal Ballet'a sekä työskenteli American Ballet Theatren apulaisjohtajana. MacMillan uskoi palavasti baletin mahdollisuuksiin heijastella myös ajankohtaisia asioita ja ihmisen elämän mutkikkaita totuuksia. Hän loi suuren joukon merkittäviä tanssiteoksia, joiden rankat aiheet olivat klassisille baletille ennestään vieraita. Rinnalla syntyi kuitenkin myös valoisia teoksia ja klassikkobaletteja. MacMillanin laajasta tuotannosta suosituimpia ovatkin juuri Manon ja Romeo ja Julia.  Royal Ballet kantaesitti Manonin vuonna 1974.

Manonin tarina perustuu Abbé Prévostin romaaniin ja sen tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun Ranskaan. Baletin päähenkilö on erittäin inhimillinen kaikkine puutteineen. Kevytmielinen maalaistyttö Manon on helppo saalis paheen kauppiaille. Tyttö joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen: hän rakastaa nuorta Des Grieux'ta, mutta samalla moraalittoman elämän kautta ansaittu ylellinen elämä houkuttaa.

MacMillanin teosten keskiössä ovat loistokkaat duetot ja hän toi eroottisen sävyn ihmissuhteiden esittämiseen. Manonissa MacMillan hyödyntää tätä kaikkea ensimmäisestä intohimoisesta makuuhuonekohtauksesta viimeisen näytöksen kuolinkohtauksen epätoivoon saakka. Baletissa soi Jules Massenet'n musiikki.

Manonissa nähdään sekä Kansallisbaletin omia eturivin tanssijoita että maineikkaita vieraita eurooppalaisista balettitaloista. Ensi-illassa Manonin ja Des Grieux'n päärooleissa tanssivat Kansallisbaletin ensitanssija Julie Gardette ja Stuttgartin baletin ensitanssija Friedemann Vogel. Myöhemmin Manonin roolissa tanssivat myös Petia Ilieva ja Tiina Myllymäki sekä vierailijat Barbora Kohoutková ja Tamara Rojo, joka on Lontoon Royal Ballet'n ensitanssija. Des Grieux'n roolissa tanssivat myös Samuli Poutanen ja Guilherme Gameiro Alves. Esitykset johtaa Martin Yates. Manon on Kansallisbaletin ohjelmistossa 11.3.-8.4.2011.

 

Katso esittely