Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

10.12.2010

Mustien siipien linnussa kohtaavat kehitysvammaiset ja ei-kehitysvammaiset taiteilijat

Vapauttaan vaaliva, itsenäinen Carmen ei suostu alistumaan perinteiseen naisen rooliin. Ja tämä variaatio Carmenista ei todellakaan alistu perinteiseen tulkintaan! Kansallisoopperan, DuvTeaternin ja tanssikoulu Blue Flamencon ainutlaatuisessa yhteistuotannossa kohtaavat kehitysvammaiset ja ei-kehitysvammaiset näyttelijät, flamencotanssijat ja neljä oopperalaulajaa.

Bizet'n tutun oopperan värikylläiseen musiikkiin ja dramaattiseen tarinaan pohjautuva Mustien siipien lintu - variaatio Carmenista ei pelkää mahdottomuuksien kyseenalaistamista. Se pohtii omalla rosoisella tavallaan rakkauden ja vapauden teemoja. Mitä pohjimmiltaan onkaan vapaus? Ennen kaikkea vapautta olla oma itsensä?

10 vuotta täyttävä DuvTeatern on aiemmin tuonut näyttämölle omia versioitaan klassikoita kuten Hamlet ja Kolme sisarta, ja nyt tartutaan ensi kertaa oopperaklassikkoon. DuvTeaternin tapaan variaatio Carmenista luodaan esiintyjien vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin keskittyen, Carmenin alkuperäiseen tarinaan nojaten. Mustien siipien linnun harjoitukset alkoivat jo syksyllä 2009, ja yhteisen luovan prosessin aikana esiintyjät ovat saaneet muokata tarinasta itselleen merkityksellisen.

Mustien siipien linnun on ohjannut Mikaela Hasán, ja koreografia on Anna Palmion käsialaa. Lavastuksen on suunnitellut Janne Siltavuori, puvut Paula Varis ja valaistuksen Vesa Pohjolainen. Musiikin sovituksesta vastaa Martina Roos. Ensi-ilta on Alminsalissa 22. tammikuuta, ja esityksiä on myös Espoon Sellosalissa.

Carmenin roolissa nähdään Irina von Martens ja Don Josén roolissa Paul Olin. Laulusolisteina ovat Ritva-Liisa Korhonen, Melis Jaatinen, Jyrki Anttila ja Raimo Laukka. 24 esiintyjän joukossa on myös flamencokitaristin ja pianistin muodostama lavaorkesteri. Ruotsin-, suomen- ja ranskankielistä esitystä suositellaan yli 10-vuotiaille.

Esitysten yhteydessä Alminsalin lämpiössä nähdään valokuvaaja Stefan Bremerin Duva/Diva-nimen saanut valokuvanäyttely. Mustien siipien lintuun kuuluu myös ruotsin- ja suomenkielisille yläkouluille suunnattu, esityksen teemoja käsittelevä yleisötyöprojekti.

Mustien siipien lintu - variaatio Carmenista
Alminsalissa 22.1. klo 19.30, 28.1. klo 12.00, 29.1. klo 16.00
Sellosalissa 1.3. klo 18.30, 2.3. klo 12.00
Liput 20/12 e Lippupiste ja Oopperan lipunmyynti

Katso esittelyteksti