Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

23.11.2010

100-vuotias Kansallisooppera juhlii koko vuoden 2011

Suomen Kansallisoopperassa vuosi 2011 täyttyy monipuolisesta juhlaohjelmasta. Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Kansallisoopperan edeltäjän, Kotimaisen oopperan perustamisesta.

Uutta alkavaa vuosisataa juhlitaan mm. kahdella kotimaisella oopperakantaesityksellä sekä koko joukolla erilaisia tapahtumia. Juhlavuonna Kansallisooppera näkyy useasti oopperatalon ulkopuolella mm. vierailujen ja näyttelyiden sekä useiden televisiointien ja DVD-julkaisujen myötä.

100-vuotisjuhlavuosi käynnistyy Jukka Linkolan säveltämän seikkailuoopperan kantaesityksellä 14.1. Erityisesti nuorille suunnatun, vauhdikkaan ja näyttämötrikkejä hyödyntävän Robin Hoodin on kirjoittanut Jukka Virtanen ja sen ohjaa Kari Heiskanen. Juhlavuoden toisessa uutuusoopperassa muistetaan Kansallisoopperan alkuaikoja: Ilkka Kuusiston Aino Ackté, teos ensimmäisestä kansainvälisestä oopperadiivastamme ja Kansallisoopperan perustajasta, kantaesitetään 2.12. Nimiosassa esiintyy Camilla Nylund.

Juhlavuoteen mahtuvat myös Puccinin kolmen oopperan kokonaisuus Il trittico (ensi-ilta 13.5.) ja John Adamsin ylistetty Doctor Atomic (ensi-ilta 4.11.), joka keskittyy ensimmäisen atomipommin jännitteisiin syntyhetkiin ja kertoo pommin kehittäjän J. R. Oppenheimerin tarinan. Vuonna 2005 kantaesitetyn Doctor Atomicin libreton on kirjoittanut Peter Sellars, sen ohjaa saksalais-turkkilainen Immo Karaman ja esitykset johtaa Mikko Franck..

Kansallisoopperaa juhlitaan myös päänäyttämön juhlakonsertissa 29.1. nimekkään solistikaartin sekä Oopperan kuoron ja orkesterin voimin. Leif Segerstamin johtamassa Kansallisooppera 100 vuotta! -konsertissa esiintyvät Hanna Husáhr, Soile Isokoski, Melis Jaatinen, Camilla Nylund, Tommi Hakala, Jorma Hynninen, Tuomas Katajala, Mika Pohjonen, Tuomas Pursio, Matti Salminen ja Koit Soasepp.

Odotettu ja maineikas Wagnerin Nibelungin sormus -sarja palaa ohjelmistoon elokuussa. Sarjan johtaa Leif Segerstam ja solisteina vierailevat norjalainen baritoni Terje Stensvold Wotanin roolissa, englantilainen Catherine Foster Brünnhildenä ja basso Matti Salminen Hagenin roolissa. Ringin kaikki neljä osaa esitetään kahdesti 5.8.-11.9. välisenä aikana.

Vierailut kotimaassa saavat jatkoa, kun Kansallisooppera vierailee Joensuun urheilutalossa (Aleksis Kivi 11., ja 12.2.) ja Muuramen kulttuurikeskuksessa (Albert Herring 8. ja 9.6.), ja 17.8. Kansallisoopperan orkesteri ja solistit esiintyvät Leif Segerstamin johdolla Lahden Sibelius-talossa esittäen Valkyyrian ensimmäisen näytöksen konserttiversiona. Juhlavuonna järjestetään myös näyttelyitä mm. Postimuseossa Helsingissä ja oopperatalossa, kaksi juhlaseminaaria, luentosarja ja avoimien ovien päiviä. 100-vuotias Ooppera näkyy Itellan julkaisemissa vuoden 2011 postimerkeissä, ja keväällä julkaistaan Kansallisoopperan päädramaturgin Juhani Koiviston teos Suurten tunteiden talo (WSOY). DVD:llä ilmestyvät Die tote Stadt ja Aleksis Kivi, ja Yle Teema lähettää juhlavuoden aikana Die tote Stadtin, Robin Hoodin ja Kaukaisen rakkauden esitykset. Lisäksi juhlavuoden aikana 7 000 seitsemäsluokkalaista eri puolilta Suomea matkustaa Kansallisoopperaan nauttimaan maksuttomasta oopperaelämyksestä Suomen Kulttuurirahaston myöntämän tuen avulla. Erityishankkeiden joukossa on Carmeniin perustuva esitys Mustien siipien lintu, jossa kohtaavat kehitysvammaiset ja ei-kehitysvammaiset näyttelijät, flamencotanssijat sekä neljä oopperalaulajaa.

Kansallisbaletissa ensi-iltansa saavat vuonna 2011 Sir Kenneth MacMillanin aistillinen Manon (ensi-ilta 11.3.) ja nuoren australialaisen Terence Kohlerin kokoillan balettiteos Tuhkimo (kantaesitys 14.10.) sekä Virpi Pahkisen, Mammu Rankasen ja Johanna Nuutisen uudet teokset. Pahkinen - Rankanen - Nuutinen -kokonaisuus nähdään Alminsalissa 19.5. alkaen.

Kevätkauden 2011 osalta liput ovat myynnissä Oopperan lipunmyynnissä ja Lippupisteessä. Liput syyskauden 2011 esityksiin tulevat myyntiin huhtikuussa.

 

Ohjelmisto 2011

 

Oopperaensi-illat

Robin Hood 14.1.

Il trittico 13.5.

Doctor Atomic 4.11.

Aino Ackté 2.12.

 

Muut oopperat:

Faust 22.1. alkaen

Iloinen leski 4.2. alkaen

Aleksis Kivi Alminsali 15.2. alkaen

Isän tyttö 18.2. alkaen

La Cenerentola (Tuhkimo) 18.3. alkaen

Parsifal 9.4. alkaen

Sevillan parturi 21.4. alkaen

Nibelungin sormus: Reininkulta 5.8., 5.9., Valkyyria 13.8., 7.9., Siegfried 24.8., 9.9., Jumalten tuho 3.9., 11.9.

Carmen 17.9. alkaen

Il trittico 26.9. alkaen

Boris Godunov 22.10. alkaen

La rondine 20.12. alkaen

 

Balettiensi-illat:

Manon 11.3.

Pahkinen-Rankanen-Nuutinen 19.5. Alminsali

Tuhkimo 14.10.

 

Muut baletit ja tanssituotannot:

Veren häät & Scheherazade 21.9. alkaen

Don Quijote 12.11. alkaen

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas 10.12. alkaen

 

Konsertti:

Kansallisooppera 100 vuotta! -juhlakonsertti 29.1.

 

Erityistuotannot:

Mustien siipien lintu - variaatio Carmenista, ensi-ilta Alminsalissa 22.1.

 

Vierailut:

Aleksis Kivi Joensuun urheilutalossa 11., ja 12.2.

Albert Herring Muuramen kulttuurikeskuksessa 8. ja 9.6.

Konsertti Lahdessa, yhteistyössä Sibelius-talon kanssa 17.8.