Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

16.11.2010

Die tote Stadt – Kuollut kaupunki ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa

Erich Wolfgang Korngoldin ooppera Die tote Stadt – Kuollut kaupunki nähdään ensimmäistä kertaa Suomen Kansallisoopperassa. Unenomainen, psykologinen draama saa ensi-iltansa 26. marraskuuta. Vuonna 1920 kantaesitetty teos oli aikansa suosituimpia oopperoita ja viime vuosina se on noussut vahvasti uudelleen esiin oopperatalojen ohjelmistoissa. Värikkäästi soiva orkesteri, hehkuvat melodiat ja monitasoinen tarina tekevät siitä yhden aikakautensa kiehtovimmista oopperoista.

Uutuustuotannon ohjaksissa tapaavat pohjoismaiset kollegat, Tanskan Kuninkaallisen oopperan taiteellinen johtaja Kasper Holten, joka ohjaa teoksen, ja Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mikko Franck , joka johtaa lempioopperakseen nimeämänsä Die tote Stadtin esitykset. Kasper Holten (s. 1973) on ohjannut yli kuusikymmentä ooppera-, näytelmä- ja musikaalituotantoa Tanskassa ja muissa Pohjoismaissa, Latviassa, Ranskassa, Itävallassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Hänen ylistetty ohjauksensa Wagnerin Ring-tetralogiasta (Tanskan Kuninkaallinen ooppera, 2003-2006) on saanut useita palkintoja ja julkaistu myös DVD:nä.

Die tote Stadtin lavastuksen on suunnitellut Es Devlin, joka työskentelee laaja-alaisesti mm. teatterin, tanssin, oopperan ja elokuvan alueilla ja on visualisoinut konsertteja ja kiertueita pop-maailman supertähdille, kuten Kanye Westille, Lady Gagalle, Pet Shop Boysille, Take That -bändille, Jamie Cullumille ja Shakiralle. Die tote Stadtin puvut on suunnitellut Katrina Lindsay, valaistuksen Wolfgang Goebbel ja koreografian Signe Fabricius.

Naispääosassa Mariettana vierailee sopraano Camilla Nylund, joka palaa maailmalta Kansallisoopperaan peräti 14 vuoden tauon jälkeen. Paulin roolissa esiintyvät Klaus Florian Vogt ja Mati Turi, Frankin ja Fritzin rooleissa laulaa Markus Eiche, Brigitta on Sari Nordqvist ja muissa rooleissa esiintyvät mm. Kaisa Ranta/Marjukka Tepponen ja Melis Jaatinen/Essi Luttinen .

Die tote Stadt - Kuollut kaupunki kertoo Paulista, joka sairaalloisesti palvoo kuolleen vaimonsa Marien muistoa ja kiinnostuu tanssijatar Mariettasta, koska tämä muistuttaa Marieta. Paulin mielessä sekoittuvat intohimo ja syyllisyys, ja osa oopperan tarinasta etenee Paulin unessa. Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) oli säveltäjänä ihmelapsi, joka teki ensimmäisen oopperansa jo 16-vuotiaana. Die tote Stadt syntyi ensimmäisen maailmansodan aikoihin ja siitä tuli säveltäjän suurin menestys. Suurimman yleisönsä Korngold saavutti siirtyessään Hollywoodiin, jossa hänestä tuli johtava elokuvasäveltäjä.

Esittelyteksti