Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

28.9.2010

Pohjalaisissa yhdistyy vahva draama ja koskettava musiikki

Leevi Madetojan Pohjalaisia syntyi vastikään itsenäistyneeseen, muutamaa vuotta aiemmin sisällissodan repimään Suomeen, ja se määriteltiin heti kantaesityksensä jälkeen 1924 Suomen kansallisoopperaksi. Vapauden kaipuusta kertova tarina oli kuin vertauskuva juuri vieraan vallan alta päässeen kansan kohtalosta.

Pohjalaisten tarina kietoutuu puukotuksesta vangitun Antti Hangan ympärille. Vapaus on niin Antille kuin muillekin kyläläisille tärkeintä - jopa elämää tärkeämpää. Jykevään draamaan yhdistyy Pohjalaisissa alkuvoimainen ja koskettava musiikki, jonka juuret ovat syvällä pohjalaisissa kansanlauluissa.

Vuosikymmenien ajan suomalaiset ovat löytäneet itsensä Madetojan oopperan henkilöistä ja heidän ihanteistaan, sillä Pohjalaisia on edelleen eniten esitetty suomalainen ooppera. Keväällä 2009 Pohjalaisia nähtiin ensimmäisen kerran uudessa oopperatalossa, ja tänä syksynä Jussi Tapolan perinteitä kunnioittava ohjaus nähdään kahdeksan kertaa 9. lokakuuta alkaen.

Lakeuden vapautta henkivä lavastus on Hannu Lindholmin ja perinteestä ammentavat puvut Anna Kontekin käsialaa. Musiikin johtaa Kari Tikka, ja eteläpohjalaisen kyläyhteisön todenmakuisina hahmoina esiintyvät mm. Ville Rusanen/Jaakko Kortekangas, Tiina Vahevaara /Tove Åman, Jyrki Anttila/Jorma Silvasti, Ritva-Liisa Korhonen/Riikka Rantanen, Hannu Forsberg, Margit Westerlund, Ilkka Hämäläinen/Olavi Suominen, Aki Alamikkotervo/Juha Riihimäki ja Nicholas Söderlund/Jyrki Korhonen.

Leevi Madetoja: Pohjalaisia
Esitykset 9.10., 14.10., 21.10., 23.10., 27.10., 12.11., 17.11., 19.11.
Liput 14-62 e, Lippupiste ja Oopperan lipunmyynti
Teosesittely 14.10. ja 21.10. klo 18.15 (vapaa pääsy)

 Pohjalaisten esittelysivu