Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

12.11.2012

Kenneth Greven Lumikuningatar vie talviseen Suomeen

Koko perheen kantaesitysbaletti pohjautuu H. C. Andersenin satuun

Suomen Kansallisbaletin 90-vuotisjuhlavuosi huipentuu Kenneth Greven koko illan baletin Lumikuningatar kantaesitykseen 23. marraskuuta. Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve on luonut uuden teoksen, joka pohjautuu Hans Christian Andersenin samannimiseen satuun. Joulun alla ohjelmistossa oleva Lumikuningatar on suunnattu koko perheelle. "Toivon, että lapset voisivat vain sukeltaa baletin vaiherikkaaseen tarinaan ja vanhemmat katsoisivat esityksen jälkeen peiliin ja näkisivät itsensä kenties uudella tavalla", Greve pohtii teostaan sekä Andersenin satua.

Kenneth Greve on sijoittanut teoksen sadan vuoden takaiseen Suomeen; baletin keskiössä olevat Kai ja Kerttu ovat helsinkiläislapsia, jotka elävät tutussa nostalgisessa maisemassa. Tarina kuljettaa päähenkilöitä eri maiden kautta Lappiin. "Lumikuningatar on minun kunnianosoitukseni suomalaiselle kulttuurille ja elämänmuodolle", Greve kertoo. Tarinan suomalaisuus näkyy myös pukusuunnittelija Erika Turusen ja valaistussuunnittelija Mikki Kuntun visualisoinnissa; työpari on yhdessä suunnitellut teoksen lavastuksen. Naamioinnin on suunnitellut Pekka Helynen.

Lumikuningattaren musiikin on säveltänyt mm. lukuisista elokuvasävellyksistään tunnettu Tuomas Kantelinen. "Tämä on unelmatyö, josta minulla on vain haltioitunutta sanottavaa", Kantelinen kertoo sävellystyöstään. Erikoistehosteita sisältävä elokuvamainen musiikki on taltioitu Suomen Kansallisoopperan orkesterin soittamana, ja se kuullaan esityksessä äänitteenä. Tämän ansiosta esiintyjät voidaan tuoda lähemmäs yleisöä orkesterimontun päälle rakennetulle näyttämölle.

Kertun roolissa tanssivat Salla Eerola, Eun-Ji Ha ja Linda Haakana, Kain roolissa Michal Krčř, Samuli Poutanen ja Johan Pakkanen sekä Lumikuningattaren roolissa Tiina Myllymäki, Mai Komori ja Petia Ilieva. Tarinan kertojaa, isoäidin roolia esittävät palkittu näyttelijä Krista Kosonen ja Kansallisbaletista eläkkeelle jäänyt tähtitanssija Minna Tervamäki.

Yleisölle järjestetään tutustu ensi-iltaan -tilaisuus Alminsalin lämpiössä lauantaina 17. marraskuuta klo 14.30. Tilaisuudessa ovat läsnä työryhmä sekä Minna Tervamäki.

Katso esittely