Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

10.10.2012

Aistillinen rakkaustarina Manon Kansallisbaletissa

Friedemann Vogel vierailee kahdessa esityksessä marraskuussa

 

Arvostetun brittikoreografin Sir Kenneth MacMillanin klassikkobaletti Manon sai ensi-iltansa Kansallisoopperassa kevätkaudella 2011. Teos palaa Kansallisbaletin ohjelmistoon 26.10. ja esityksiä loka-marraskuussa on kaiken kaikkiaan kuusi.

 

Manonin tarina perustuu Abbé Prévostin romaaniin ja sen tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun Ranskaan. Baletin päähenkilö on kevytmielinen maalaistyttö Manon, joka on helppo saalis paheen kauppiaille. Tyttö joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen: hän rakastaa nuorta Des Grieux'ta, mutta samalla moraalittoman elämän kautta ansaittu ylellinen elämä houkuttaa.

 

Sir Kenneth MacMillan (1929-1992) kuului oman sukupolvensa merkittäviin koreografeihin. Urallaan hän johti mm. Berliinin Deutsche Operin balettia ja Lontoon Royal Ballet'a sekä työskenteli American Ballet Theatren apulaisjohtajana. MacMillan uskoi palavasti baletin mahdollisuuksiin heijastella myös ajankohtaisia asioita ja ihmiselämän monimuotoisia totuuksia. Hän loi suuren joukon merkittäviä tanssiteoksia, joiden rankat aiheet olivat klassisille baletille ennestään vieraita. Rinnalla syntyi kuitenkin myös valoisia teoksia ja klassikkobaletteja. MacMillanin laajasta tuotannosta suosituimpia ovat Manon ja Romeo ja Julia. Royal Ballet kantaesitti Manonin vuonna 1974.

 

MacMillanin teosten keskiössä ovat loistokkaat kaksintanssit ja hän toi eroottisen sävyn ihmissuhteiden esittämiseen. Manonissa MacMillan hyödyntää tätä kaikkea ensimmäisestä intohimoisesta makuuhuonekohtauksesta viimeisen näytöksen kuolinkohtauksen epätoivoon saakka. Baletissa soi Jules Massenet'n musiikki.

 

Manonin ja Des Grieux'n rooleissa tanssivat syyskaudella Petia Ilieva / Maria Baranova ja Samuli Poutanen / Michal Krčmář. Manonin veljen, Lescaut'n roolissa vuorottelevat Frans Valkama ja Wilfried Jacobs.

Lisäksi Stuttgartin baletin ensitanssija Friedemann Vogel vierailee Des Grieux'n roolissa 8. ja 10. marraskuuta. Friedemann Vogel vieraili Kansallisoopperassa jo Manonin ensi-illassa ja sai haltioituneen vastaanoton. Nyt tämä maailman eturivin tanssijoihin lukeutuva taituri on mahdollisuus nähdä uudelleen Kansallisoopperan lavalla. Suomen Kansallisoopperan orkesteria johtaa Martin Yates.

Manon on Kansallisbaletin ohjelmistossa 26.10.-10.11.

Katso esittely