Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

4.10.2012

Verdin mahtava Don Carlos saa goottihenkisen ilmeen

Suomen Kansallisooppera ennakoi ensi vuonna vietettävää Giuseppe Verdin 200-vuotisjuhlaa tuomalla ensi-iltaan Don Carloksen, yhden Verdin suurimmista ja dramaattisimmista oopperoista.

Tekijät luonnehtivat Manfred Schweigkoflerin ohjaamaa tuotantoa goottihenkiseksi. Walther Schützen lavastusta hallitsevat mustuneet puut, rauniot ja tummat värit. Näyttävät puvut on luonut kiitetty suomalainen muotisuunnittelija Heidi Wikar. Esitykset johtaa italialaisen perinteen tuntija Pietro Rizzo.

Miehityksessä kuullaan niin suomalaisten laulajien parhaimmistoa kuin kiinnostavia vierailijoita. Elisabethina vuorottelevat Judith Howarth ja Sandra Lopez, kuningas Filipin suuressa bassoroolissa kuullaan Mika Karesta ja Jyrki Korhosta, nimiosassa laulavat Mika Pohjonen ja Orlando Niz. Rodrigona vuorottelevat Tommi Hakala ja Jaakko Kortekangas ja Ebolina Lilli Paasikivi ja Päivi Nisula. Oopperan toisessa maineikkaassa bassoroolissa Suurinkvisiittorina kuullaan Gregory Frankia ja Koit Soaseppiä.

Don Carlos käsittelee 1500-luvulla Espanjaa hallinneen kuningas Filipin, hänen vaimonsa Elisabethin ja poikansa Don Carlosin erikoislaatuista suhdetta: Don Carlos on rakastunut Elisabethiin, joka kuitenkin on avioitunut kuninkaan kanssa poliittisista syistä. Keskeistä on myös kirkon ja maallisen vallan ristiriitaa ja erityisesti vapauden aate. Oopperan maineikkaita musiikkinumeroita ovat Filipin aaria, kahden basson duetto Filipin ja Suurinkvisiittorin kohdatessa, prinsessa Ebolin ja Elisabethin aariat ja vapaudenaatetta ajavan Rodrigon kuolinkohtaus.

Don Carlos esitettiin ensimmäisen kerran Pariisin oopperassa 1867. Viisinäytöksistä oopperaa pidettiin turhan pitkänä ja myöhemmin Verdi jätti ensimmäisen näytöksen pois. Don Carlos esitetään nyt nelinäytöksisenä italiankielisenä versiona. Edellisen kerran Don Carlos tuotettiin Kansallisoopperassa 1995, silloin viisinäytöksisenä ranskankielisenä versiona.

Näyttelijänä uransa aloittanut monipuolinen teatteriosaaja Manfred Schweigkofler vierailee nyt ensimmäistä kertaa ohjaajana Kansallisoopperassa. Ohjaustöidensä ohella hän johtaa Bolzanon teatteria ja tanssifestivaalia ja laulaa rockyhtyeessä. Schweigkofler toimii kahden kulttuurin kohtaamispaikalla Etelä-Tirolissa ja hänen on sanottu yhdistävän saksalaista tarkkuutta ja analyysiä italialaiseen luovuuteen ja spontaaniuteen.

Katso esittely

 

Don Carlosta esitetään syyskaudella 2012 aina 4.12. asti. Yhteistuotantokumppanina Don Carlosissa on Prahan kansallisteatteri, jossa esitykset alkavat maaliskuussa 2013.