Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

11.9.2012

Le Corsaire on Kansallisbaletin syksyn ensimmäinen ensi-ilta

Balettiklassikko nähdään nyt ensi kertaa Suomessa

Suomen Kansallisbaletin 90-vuotisjuhlat jatkuvat vielä koko syyskauden ajan. Syksyn ensimmäinen, tanssihistoriallisesti kiinnostava ensi-ilta perjantaina 21. syyskuuta on Ivan Liškan Le Corsaire (Merirosvo). Tätä Marius Petipan klassikkoa 1800-luvun lopulta ei ole Kansallisbaletissa aiemmin nähty. Etelämeren eksotiikkaa henkivän teoksen kuuluisa pas de deux on yksi balettigaalojen esitetyimmistä numeroista.

Lordi Byronin runoelma The Corsair (1814) tuotti aikanaan kokonaisen joukon merirosvobaletteja ja -oopperoita Euroopan eri metropoleissa ja Le Corsaire-baletti onkin tyypillinen aikansa edustaja täynnä eksoottista loistoa, seikkailua ja intohimoa. Ensimmäinen Byronin runoelmaan pohjautuva baletti kantaesitettiin Pariisissa vuonna 1856 ja tähän pohjasi myös Marius Petipa omat versionsa Pietarin Mariinski-teatterille vuosina 1863 ja 1899.

Tarinassa nuori kreikkalainen Medora myydään orjaksi Pashalle, mutta komea merirosvo Conrad pelastaa rakastamansa neidon.

Ivan Liška on toteuttanut versionsa Petipan aikaisen tanssikirjoituksen pohjalta johtamalleen Baijerin valtionoopperan baletille vuonna 2007. Mutta kaikki ei suinkaan ole Petipan koreografiaa, vaan Liška on laatinut myös itse osan koreografiasta, toki Petipan hengessä. Hänen tavoitteenaan on ollut sulattaa yhteen perinteen toisiinsa kietoutuneet elementit ja luoda versio, jossa taiteellinen vakavuus yhdistyy nyky-yleisön oikeutettuun vaatimukseen viihdyttävyydestä. Mutta kuten Liška toteaa: "Päämääränä ei ollut värikkään merirosvotarinan avantgardistinen modernisointi, ei myöskään pilaileva katsaus 1800-luvun baletin tyyliin ja tilaan. Tämä versio haluaa merirosvo- ja rakkaustarinallaan ennen kaikkea edistää Marius Petipan suurenmoista koreografista perintöä ja tuoda samalla esiin sen keskeisten säveltäjien Adolphe Adamin ja Léo Delibes'n musiikin romanttista viehätysvoimaa."

Katso esittely