Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

17.8.2012

Syksyn odotetuin oopperatapaus: Karita Mattila ja Makropulos

Syksyn odotetuin oopperatapaus: Karita Mattila ja Makropulos

Karita Mattila oli kuin syntynyt esittämään kaunista, salaperäistä kuolematonta naista, ja ainoa yllätys oli, että hän on odottanut näin kauan tarttuakseen rooliin", The Classical Review kirjoitti Tapaus Makropuloksesta San Franciscossa. Nyt Olivier Tambosin ohjaus ja Karita Mattilan ylistetty roolisuoritus nähdään Suomen Kansallisoopperassa, kun Leoš Janáčekin ooppera Tapaus Makropulos saa ensi-iltansa 31. elokuuta. Syksyn seitsemän esitystä ovat jo lähes täyteen varattuja.

Olisiko ihminen onnellinen, jos eläisi ikuisesti? Tätä kysymystä Tapaus Makropulos pohtii. Emilia Marty on saanut nuorena ikuisen elämän takaavaa ihmeainetta ja elänyt jo yli 300 vuotta eri nimillä. Nyt on aika ottaa eliksiiriä uudelleen, mutta kaava on jäänyt 100 vuotta sitten yhdelle Emilian rakastajista. Samalla kun asianajajat ratkovat vanhaa perintöriitaa, löytyy myös lääkkeen kaava. Koittaa totuuden hetki: onko ikuisessa elämässä sittenkään mieltä?

Leoš Janáček (1854-1928) oli yksi 1900-luvun keskeisistä oopperasäveltäjistä. Karel Čapekin näytelmään perustuvaTapaus Makropulos jäi Janáčekin toiseksi viimeiseksi oopperaksi. Se on parasta Janáčekia, musiikki kohoaa luontevasti kielestä ja sen intonaatioista ja tarjoaa koko ajan ilmaisevaa melodiaa.

Tapaus Makropulos on toteutettu Kansallisoopperassa aiemmin vain kerran, ja nyt se kuullaan ensi kertaa alkukielellä. Yhteistuotanto San Franciscon oopperan kanssa sai vuoden 2010 ensi-iltansa jälkeen yksimielisen kiittävät arviot. Olivier Tambosin ohjausta kiitettiin vahvaksi ja kekseliääksi ja Emilia Martyn roolia ylistettiin yhdeksi Karita Mattilan uran suurimmista voitoista. Lavastuksen ja puvut produktioon on suunnitellut Frank Philipp Schlössmann ja valaistuksen Duane Schuler.

Musiikin Kansallisoopperassa johtaa oopperan taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Mikko Franck. Karita Mattilan rinnalla muissa päärooleissa esiintyvät mm. Jürgen Müller, Hubert Francis, Hanna Rantala, Jaakko Kortekangas, Joska Lehtinen, Nicholas Söderlund ja Juha Riihimäki.

Karita Mattila on yleisön tavattavissa 27.8. Alminsalissa järjestettävässä yleisötilaisuudessa, jonka juontaa Mikko Franck. Tilaisuuden jälkeen sopraanotähti jakaa myös nimikirjoituksia.

Katso esittely