Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

13.8.2012

Bostonin baletin neljän teoksen ilta Kansallisoopperassa

Merkittävän tanssiryhmän ensivierailu Pohjois-Euroopassa syyskuussa

Yhdysvaltain tunnetuimpiin tanssiryhmiin lukeutuva Bostonin baletti Kansallisoopperassa 8.-9. syyskuuta. Ryhmän aiemmat Euroopan vierailut ovat suuntautuneet ainoastaan Etelä-Eurooppaan. Suomalaissyntyisen Mikko Nissisen johtama seurue esittää päänäyttämöllä kolmeen otteeseen neljän nykytanssiteoksen kokonaisuuden. Bostonin baletin vierailuesitysten ohjelmistossa ovat Christopher Wheeldonin koreografia Polyphonia, Jorma Elon Plan to B, Helen Pickettin Tsukiyo sekä William Forsythen The Second Detail. Bostonin baletin vierailu toteutetaan Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

Vuonna 1963 perustetusta Bostonin baletista on kehittynyt vuosikymmenten saatossa yksi Yhdysvaltain merkittävimmistä tanssiryhmistä. "Boston on tunnettu tähän saakka yhdestä maailman parhaista sinfoniaorkestereista. Nyt kaupunki on saanut balettiseurueen, joka täyttää samat mittapuut", kuvailee Dance Magazine tanssiryhmän mainetta. Bostonin baletin ohjelmisto ulottuu klassisista kokoillan baleteista uusiin nykytanssin kantaesityksiin, joista merkittävän osan muodostavat ryhmän oman pääkoreografin, suomalaisen Jorma Elon teokset.

Bostonin baletin johdossa on työskennellyt vuodesta 2001 lähtien Mikko Nissinen, joka aloitti uransa tanssijana Suomen Kansallisbaletissa. "Muutos on valtaisa. Ryhmän tanssijat ovat kansallista ja kansainvälistä huippua ja sen ohjelmisto on vähintään yhtä monipuolista kuin millään muulla amerikkalaisella tanssiryhmällä", kuvailee The New York Times ryhmän kehitystä viime vuosikymmeninä.

Nissisen kanssa yhteistyössä Bostonin baletin pääkoreografina toimii Nissisen pitkäaikainen kollega ja opiskelukaveri Jorma Elo. Elo on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista koreografeista, mistä viimeisin osoitus on hänen kantaesitysteoksensa Moskovan Bolšoi-baletissa kesällä 2012 - ensimmäisenä suomalaisena koreografina. Elon edellinen Suomen Kansallisbaletissa nähty koreografia oli keväällä 2012 Double Evil, joka palaa Kansallisbaletin ohjelmistoon maaliskuussa 2013. Bostonin baletti esittää vierailullaan Elon koreografian Plan to B, joka sai kantaesityksensä Bostonissa 2004.

Katso esittely