Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

26.4.2012

Puhdistus tulkataan viittomakielelle Oopperassa

Suomen Kansallisoopperassa kokeiltiin oopperoiden viittomakielistä tulkkausta viime syksynä kahdessa Bizet’n Carmenin esityksessä.

 

Palaute oli innostunutta, ja erityisesitykset saavat jatkoa, kun Puhdistus-ooppera tulkataan viittomakielelle lauantaina 12.5. (klo 14) ja tiistaina 15.5. (klo 19). Jüri Reinveren säveltämä ooppera perustuu Sofi Oksasen menestysromaaniin.

 

Puhdistuksen esityksissä on kaksi viittomakielistä tulkkia, joka tulkkauksessaan keskittyvät sekä tarinaan että musiikin kuvailuun. Tulkkaus tapahtuu näyttämön sivusta käsin, ja se toteutetaan yhteistyössä Viittomakielialan Osuuskunta Vian kanssa.

Viittomakielisille asiakkaille on molempiin esityksiin varattu 50 paikan kiintiö. Liput ovat varattavissa koodilla 'Viittoma' Oopperan myyntipalvelusta liput@opera.fi tai p. (09) 4030 2210 (huom. toisin kuin muut oopperaliput, tämä erityiskiintiö ei ole myynnissä Lippupisteen kautta). 75-85 euron hintaisia paikkoja on rajallinen määrä, ja omansa kannattaa varmistaa viimeistään viikkoa ennen esitystä.

Puhdistus-ooppera sai kantaesityksensä Suomen Kansallisoopperassa 20. huhtikuuta. Viron lähihistoriaa käsittelevä teos rinnastaa yksityisten ihmisten ja kansakunnan kohtalot. Vanha Aliide kohtaa sutenöörien käsistä paenneen nuoren Zaran ja samalla alkaa purkautua Aliiden ja koko Viron menneisyys 1930-luvulta alkaen. Aliide ja hänen sisarensa ovat rakastaneet samaa miestä ja se on johtanut henkilökohtaiseen tragediaan. Koko kansa taas on kärsinyt Neuvostoliiton miehityksestä ja karkotuksista.

Oopperan on ohjannut Tiina Puumalainen. Nuoren Aliiden roolissa vuorottelevat Helena Juntunen ja Tove Åman, ja vanhana Aliidena Johanna Rusanen-Kartano ja Heli Veskus. Zaran tehtävässä vuorottelevat Niina Keitel ja Melis Jaatinen. Esitykset johtaa virolainen kapellimestari Paul Mägi.

Ooppera lauletaan suomeksi ja viroksi. Kuten kaikki oopperaesitykset, Puhdistus on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Esitys kestää 2 tuntia 40 minuuttia ja siinä on yksi väliaika

Katso esittely