Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

25.4.2012

Kansallisbaletin nykytanssi-illassa suomalaiset huippukoreografit

Koreografeina Mammu Rankanen, Jorma Elo ja Tero Saarinen

Kevään viimeisessä ensi-illassa 11. toukokuuta Kansallisbaletissa nähdään kolme nykytanssiteosta maineikkailta suomalaisilta koreografeilta. Jorma Elon Double Evil ja Tero Saarisen Mariage nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Mammu Rankasen Taivaaseen juurtunut puu sai ensi-iltansa Suomen Kansallisoopperassa Alminsalissa viime keväänä.

Koreografina, tanssijana ja nykytanssin lehtorina Teatterikorkeakoulussa toimiva Rankanen on tehnyt omia koreografioita vuodesta 1993 lähtien suomalaisille nykytanssiryhmille. Teoksessaan Taivaaseen juurtunut puu Rankanen jatkaa aiempien koreografioidensa tutkimusta japanilaisesta tila-aikakäsitteestä; keskeisenä teemana on luonto ja sen kiertokulku. Teoksen äänimaailman on suunnitellut Rankasen pitkäaikainen ystävä ja työkumppani Harri Ahponen.

Jorma Elo on tehnyt koreografioita mm. American Ballet Theatrelle, Nederlands Dans Theaterille, Tanskan Kuninkaalliselle baletille sekä Bostonin baletille, jonne hänet on kiinnitetty vakituiseksi koreografiksi 2005. Kesäkuussa 2012 Elon koreografia Dream of Dream saa kantaesityksensä Bolšoi-baletissa Moskovassa. Kansallisbaletti tuo näyttämölle Elon teoksen Double Evil, joka kantaesitettiin vuonna 2008 San Franciscon baletissa. Neljälle nais- ja neljälle miestanssijalle luodussa teoksessa Elo yhdistää saumattomasti klassisen baletin ja nykytanssin liikekieltä Vladimir Martynovin ja Philip Glassin musiikkiin.

Tero Saarinen on luonut kansainvälisen uran koreografina perustettuaan oman tanssiryhmänsä Tero Saarinen Companyn 1996. Oman ryhmän ohella hänen koreografioitaan ovat esittäneet mm. Nederlands Dans Theater ja israelilainen Batsheva Dance Company. Mariagen musiikkina kuullaan Igor Stravinskyn Les Noces. Elävällä musiikilla on teoksessa suuri merkitys, sillä teoksessa mukana tanssijoiden lisäksi orkesteri sekä kuoro ja neljä laulusolistia, jotka Saarinen ottaa osaksi näyttämötapahtumia. Vuonna 2007 Ranskan Nancyssä kantaesitetyssä Mariagessa Saarinen nostaa esille surun ja luopumisen, jotka ovat myös Stravinskyn maalaishäitä kuvaavan sävellyksen teemoina.

Katso esittely