Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

19.3.2012

Tarunhohtoinen Bajadeeri palaa Kansallisbaletin ohjelmistoon

Suuren suosion viimeksi syyskaudella 2009 saanut, tarujen Intiaan sijoittuva baletti Bajadeeri palaa Kansallisbaletin ohjelmistoon 30.3.2012.

Marius Petipan alkuperäiskoreografia sai kantaesityksensä Pietarin Mariinski-teatterissa vuonna 1877, ja Kansallisbaletissa nähtävän Natalia Makarovan toteutuksen ensimmäinen esitys oli American Ballet Theatressa 1980. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Bajadeeri kokonaisuudessaan esitettiin länsimaissa - ja samalla myös ensimmäinen kerta, kun teoksen kolmas näytös oli jälleen mukana Venäjän vallankumouksen jälkeen. Suomessa Makarovan versio sai ensi-iltansa 1997.

Bajadeerin eksoottinen tarina pohjautuu löyhästi intialaiseen Sakuntala-eepokseen, ja se kertoo soturi Solorin, temppelitanssija Nikiyan ja prinsessa Gamzattin kolmiodraaman kaikkine sivujuonteineen. Baletin toisen näytöksen Varjojen valtakunta -kohtaus on yksi klassisen baletin kauneimpina pidetyistä kohtauksista, jossa Solorin hallusinaatiossa Nikiya näkyy moninkertaisena balettiryhmän tanssimana.

Minna Tervamäen jäähyväisnäytäntö 31.3.

Bajadeerin tämän kauden toinen esitys 31.3. päättää tähtitanssija Minna Tervamäen uran Kansallisbaletin tanssijana Tervamäen siirtyessä eläkkeelle. Tervamäki tanssii Bajadeerin Nikiyan roolin ainoastaan jäähyväisnäytännössään. Esityksen jälkeen Tervamäki tapaa yleisöä taiteilijatreffeillä päälämpiössä.

Minna Tervamäen lisäksi Nikiyan roolissa nähdään tällä kaudella Salla Eerola, Maria Baranova ja Eun-Ji Ha. Solorin roolissa tanssivat Jaakko Eerola, Michal Krčř ja Nicholas Ziegler ja Gamzattin roolissa Maki Nakagawa, Petia Ilieva sekä Kansallisbaletissa vieraileva Barbora Kohoutková. Orkesteria johtaa Henrik Vagn Christensen.

Katso esittely