Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

14.3.2012

Sofi Oksasen palkittu Puhdistus vihdoin oopperanäyttämölle

Suomen Kansallisoopperassa saa 20.4. kantaesityksensä Sofi Oksasen menestysromaanista Puhdistus tehty ooppera. Viron lähihistoriaa käsittelevän oopperan on säveltänyt Jüri Reinvere. Alun perin Viron Kansallisoopperan piti kantaesittää Puhdistus vuonna 2010, mutta hanke kariutui.

Puhdistus on kaikkien aikojen luetuimpia suomalaisia romaaneja. Sen käännösoikeudet on myyty jo 43 kielialueelle. Kansainväliset kritiikit ovat olleet ylistäviä, ja Finlandia-palkinnon lisäksi romaani on saanut mm. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja ranskalaisen Prix Femina ètranger -palkinnon.

Puhdistuksessa rinnastuvat yksityisten ihmisten ja kansakunnan kohtalot. Vanha Aliide kohtaa sutenöörien käsistä paenneen nuoren Zaran ja samalla alkaa purkautua Aliiden ja koko Viron menneisyys 1930-luvulta alkaen. Aliide ja hänen sisarensa ovat rakastaneet samaa miestä ja se on johtanut henkilökohtaiseen tragediaan. Koko kansa taas on kärsinyt Neuvostoliiton miehityksestä ja karkotuksista.

"Puhdistus on ollut Virossa järkytys monella tavalla, sillä siellä on totuttu puhumaan menneisyydestä tietyllä tavalla", säveltäjä Jüri Reinvere sanoo. Tallinnassa 1971 syntynyt Reinvere on itse kirjoittanut libreton, jonka painotukset poikkeavat romaanista. "Minulla korostuu virolaisten tilinteko menneisyyden kanssa. Väitän, että menneisyys voidaan jättää taakse vasta, kun se on kohdattu silmästä silmään".

Jüri Reinvere on valmistunut säveltäjäksi Sibelius-Akatemiasta. Hänen tuotantonsa sisältää useita omiin runoihin sävellettyjä teoksia. Puhdistus on Reinveren ensimmäinen ooppera. Se on musiikiltaan modernia, mutta säveltäjän mielestä kuitenkin perinteistä oopperaa. "En pyrkinyt ennätyksiin modernin kokeellisuuden saralla", hän sanoo.

"Libretto on armoton, se paljastaa ihmisen heikkoudet ja pienuuden", ohjaaja Tiina Puumalainen sanoo. "Toisaalta se tekee hyvin ymmärrettäväksi sen, kuinka vaikeaa on valita oikein." Tarina liikkuu ajassa edestakaisin aina 1930-luvulta nykyaikaan. Teppo Järvisen lavastukseen on otettu vaikutteita sekä neuvostopropagandasta että nykyajan joukkoliikkeistä. Koko näyttämön täyttävien suurten tapahtumien ohella ooppera tarjoaa pieniä intiimejä hetkiä.

Puhdistuksen päärooli on jaettu kahden laulajan kesken. Nuoren Aliiden roolissa vuorottelevat Helena Juntunen ja Tove Åman, vanhana Aliidena Johanna Rusanen-Kartano ja Heli Veskus. Zaran tehtävässä vuorottelevat Niina Keitel ja Melis Jaatinen. Esitykset johtaa virolainen kapellimestari Paul Mägi.

Yleisöllä on mahdollisuus tavata Sofi Oksanen, Jüri Reinvere ja Tiina Puumalainen 17.4. klo 18 Alminsalissa järjestettävässä tilaisuudessa, johon on vapaa pääsy. Tilaisuuden juontaa päätoimittaja Jarmo Papinniemi.

Katso esittely