Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

12.3.2012

Pelléas ja Mélisanden odotettu ensi-ilta lähestyy

Claude Debussyn oopperaa Pelléas ja Mélisande on odotettu Kansallisoopperaan kauan, sillä edellinen esitys oli vuonna 1958.

Nyt teos toteutetaan todellisin kansainvälisin huippuvoimin: kapellimestarina on Mikko Franck, ohjaaja, lavastaja ja valaistussuunnittelija on Marco Arturo Marelli ja keskeisissä solistitehtävissä laulavat Topi Lehtipuu, Angelika Kirchschlager ja François Le Roux, joka lienee maailman tunnetuin Golaud'n ja aiemmin myös Pelléasin roolin esittäjä.

Marco Arturo Marelli muistetaan Kansallisoopperassa loisteliaasta Ruusuritarista. Pelléas ja Mélisandeen hän on luonut vaikuttavan näyttämökuvan, jonka hallitseva elementti on vesi. Suurissa altaissa on peräti 30 000 litraa vettä, jonka heijastukset luovat kiehtovia näkymiä.

Claude Debussyn ainoa ooppera Pelléas ja Mélisande perustuu Maurice Maeterlinckin näytelmään. 1902 kantaesitetty ooppera herätti hämmennystä, sillä se poikkesi kaikesta siihen asti kuullusta. Sittemmin Pelléas ja Mélisande on tunnustettu yhdeksi oopperakirjallisuuden merkkiteoksista. Symbolistisen oopperan tapahtumat sijoittuvat myyttiseen maailmaan. Golaud löytää lähteeltä salaperäisen Mélisanden ja ottaa hänet vaimokseen, Golaud'n veli Pelléas rakastuu Mélisandeen ja Golaud surmaa hänet. Mélisande synnyttää lapsen, kuolee ja jää yhtä arvoitukselliseksi kuin tullessaan.

Marco Arturo Marellin näkemyksessä tarina tapahtuu rappeutuneessa, veden valtaamassa bunkkerissa. "Tämä henkilöiden yksinäisyys, tämä eristyneisyys on näyttämökuvan määräävä tekijä, ja niin syntyi vettä lainehtiva tila", Marelli kuvaa. "Vesi on myös unenomaisten aavistusten välittäjä, merenneitomaisen Mélisanden elementti, ja samalla sen ahdistuksen elementti, jota miehet kokevat kohdatessaan tuntemattoman ja tutkimattoman - sekä naisessa että heissä itsessään."

Lisätietoja Pelléas ja Mélisandesta saa Kansallisoopperan verkkosivuilta, jossa on luettavissa libretto suomeksi sekä artikkeli teoksesta ja sen taustoista. 

http://www.ooppera.fi/ohjelmisto/pelleas_ja_melisande/838

Katso esittely