Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

9.2.2012

Klassikkobaletti Coppélia elokuvastudioiden maailmassa

Marc Ribaudin koreografia saa ensi-iltansa Kansallisbaletissa helmikuussa

Suomen Kansallisbaletin kevätkauden ensimmäisenä ensi-iltana nähdään klassikkobaletti Coppélia, joka on saanut kantaesityksensä Pariisissa 1870. Alkuperäiskoreografian Léo Delibesin musiikkiin teki Arthur Saint-Léon, ja Kansallisbaletissa nähdään nyt ranskalaiskoreografi Marc Ribaudin tulkinta teoksesta. Coppélia pohjautuu kevyesti E. T. A. Hoffmannin kauhunovelliin Nukkumatti (Der Sandmann), mutta baletin tarina on lempeämpi kuin alkuperäisen sadun. Kansallisbaletin ohjelmistossa Coppélia on ollut edellisen kerran vuonna 1978.

Alkuperäisessä baletissa tohtori Coppélius rakentaa Coppélia-nimisen nuken, jonka hän toivoisi heräävän henkiin. Nuori Franz rakastuu elävältä näyttävään nukkeen ystävättärensä Swanildan kauhuksi, mutta monien käänteiden jälkeen rakastavaiset saavat toisensa. Marc Ribaud on sijoittanut baletin 1900-luvun alkuun, elokuvaaja Georges Mélièsin studioille Pariisin lähelle. Méliès toteutti noin 500 lyhytelokuvaa, joissa hän hyödynsi keksintöjään ja trikkejään. Baletissa tohtori Coppélius nähdään Mélièsin hahmossa ja nuoret rakastavaiset ovat näyttelijöitä elokuvastudiolla. Teoksessa nähdään myös myös Marc Ribaudin koreografioima versio yhdestä Mélièsin hulluimmista elokuvista, Infernal Cakewalkista.

Ribaud on rakentanut Coppéliasta yleisöä viihdyttävän baletin, jossa on mukana slapstick-komiikkaa vanhojen elokuvien tapaan. Värikkäästä, sadan vuoden takaiseen ilmapiiriin katsojan vievästä lavastuksesta ja puvustuksesta vastaa Dirk Hofacker ja valaistuksesta Jacques Chatelet. Ribaudin versio on saanut ensi-iltansa vuonna 2003 Nizzan oopperan baletissa, ja Suomeen teos tulee Tukholman Kuninkaallisesta baletista.

Kansallisbaletissa Swanildan roolissa nähdään Maria Baranova, Annabelle Hellinckx, Petia Ilieva sekä Suomessa vieraileva Barbora Kohoutková. Franzin roolissa tanssivat Jaakko Eerola, Ilja Bolotov, Michal Krčmář ja Frans Valkama. Mélièsiä esittävät Henrik Burman, Jarkko Niininen, Nicholas Ziegler ja Wilfried Jacobs. Suomen Kansallisoopperan orkesteria johtaa Philippe Béran.

Katso esittely