Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

10.1.2012

Kansallisbaletin 90-vuotisjuhlat käynnistyvät gaalailloilla tammikuussa

Gaalassa upea läpileikkaus nykyohjelmistoon ja menneiden vuosien huippuihin

Kansallisbaletin 90-vuotisjuhlat käynnistyvät 27. ja 28. tammikuuta kahdella gaalaillalla, joissa nähdään katkelmia baletin keskeisistä merkkiteoksista niin viime vuosilta kuin vuosikymmentenkin takaa. Juhlaohjelmassa on katkelmia tunnetuista balettiklassikoista, kuten Joutsenlammesta ja Don Quijotesta, sekä nykypäivän uusista balettiteoksista, kuten Alexei Ratmanskyn Anna Kareninasta ja Kenneth Greven Scheherazadesta. Nykytanssin huipuista mukana ovat mm. Ohad Naharinin Minus 7, Johan Ingerin Walking Mad ja Jorma Elon Suite Murder.

Suomalaisen tanssihistorian käännekohdista nähdään ikimuistoisia katkelmia: 1950-luvulta kohtaus baletista Pessi ja Illusia, 1970-luvulta Tuonelan joutsen baletista Lemminkäinen ja katkelma teoksesta Seitsemän veljestä sekä 1980-luvulta soolo teoksesta Ballet Pathetique. Historiallisia teoskatkelmia Kansallisbaletin nykyisille tanssijoille ovat harjoittaneet mm. teosten ensi-illoissa tanssineet taiteilijat.

Juhlagaalanäytäntöjen liput on loppuunvarattu, mutta peruutuspaikkoja voi tiedustella Oopperan lipunmyynnistä. YLE lähettää koosteen Kansallisbaletin juhlagaalasta TV 1:ssä sunnuntaina 29. tammikuuta klo 19.

 

Kansallisbaletti Senaatintorilla ja kesäkiertueella

 

Juhlavuotensa kunniaksi Kansallisbaletti tarjoaa keskellä Helsinkiä Senaatintorilla kaikille kaupunkilaisille keväisen balettitapahtuman perjantaina 25. toukokuuta klo 19. Maksuttomassa tapahtumassa on luvassa kiinnostava kooste klassista balettia ja nykytanssia.

Kesällä joukko Kansallisbaletin tanssijoita lähtee kesäkiertueelle ympäri Suomea. Kesäkiertueella vieraillaan useassa suomalaisessa kaupungissa toreilla ja muilla estradeilla maksuttomissa tapahtumissa. Kesäkiertueen aikataulu ja kiertuepaikkakunnat julkistetaan kevään aikana. Senaatintorin tapahtuma ja kesäkiertue toteutetaan Sampo Pankin taloudellisella tuella.

Syyskauden alkaessa 7. syyskuuta Kansallisbaletin tanssijat vierailevat myös Kulttuuriratikassa. Balettia raitiovaunussa pääsee katsomaan tavallisen matkalipun hinnalla linjalla 7A kulkevassa Kulttuuriratikassa iltapäivän aikana.

 

Juhlavuoden kunniaksi näyttely lämpiössä ja juhlajulkaisu

 

Kansallisbaletti näkyy juhlavuoden 2012 aikana myös Oopperatalon lämpiössä. Päälämpiön seinällä nähdään kuvakokoelma viime kausien teoksista. Lämpiössä ja auloissa voi tutustua lähietäisyydeltä myös kauniisiin balettipukuihin. Lipunmyyntiaulan portaikkoon heijastetaan nostalgisia balettikuvia 90 vuoden ajalta.

Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan tammikuussa baletin juhlajulkaisu, johon on koottu kuvia ja tekstiä baletin arjesta ja juhlasta - niin tänä päivänä kuin aiempina vuosinakin. Juhlaesitettä ja muita balettiaiheisia tuotteita, kuten Kansallisbaletin seinäkalenteria, on myynnissä Oopperashopissa ja Oopperan lipunmyynnissä.