Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

3.1.2012

Barokkiooppera palaa Suomen Kansallisoopperaan 30 vuoden jälkeen

Ville Saukkosen ohjaukseen suunnittelee valaistuksen maineikas Patrick Woodroffe

Barokki ja nykyaika kohtaavat Kansallisoopperassa, kun Händelin ooppera Julius Caesar saa ensi-iltansa 20. tammikuuta. Nimiroolissa esiintyvät kontratenorit Franco Fagioli ja Owen Willetts, ja orkesterina vierailee Helsingin barokkiorkesteri johtajanaan barokkiekspertti Howard Arman. Modernin ja näyttävän valoshown luo maailmankuulu Patrick Woodroffe.

Julius Caesarin ohjaaja Ville Saukkonen lupaa yleisölle räväkän shown, joka tulee olemaan yhtä rohkea, mielikuvituksellinen ja näyttävä kuin barokkioopperat omana aikanaan. Tarina on kuitenkin siirretty nykypäivään.  "Leikittelemme ajatuksella millainen olisi tämän päivä Egypti, jos muinainen kulttuuri faaraoineen ja Anubiksen palvontoineen olisi vielä olemassa", kertoo Ville Saukkonen.

Yksi produktion lähtökohdista on idän ja lännen välinen konflikti, joka edelleen on olemassa. "Julius Caesar on kuin aavikkosoturi itää valtaamassa, Cornelia pelaa Washingtonin kylmää poliittista peliä - ja vastapuolella vallasta taistelevat seksikäs Kleopatra ja hänen vallanhimoinen psykopaattipikkuveljensä Ptolemaios."

Julius Caesarin visualisointi on poikkeuksellinen, sillä se toteutetaan lähes kokonaan valoilla. Valaistussuunnittelijaksi on saatu Patrick Woodroffe, joka on yksi alan arvostetuimpia tekijöitä. Woodroffen suunnittelemissa valoissa ovat esiintyneet niin ABBA ja Rolling Stones kuin kolme tenoriakin. Oopperavalaistuksia hän on suunnitellut mm. Wienin valtionoopperalle ja Bregenzin musiikkijuhlille. Myös puvustus sekoittaa rohkeasti nykyaikaa, barokkia ja fantasiamaailmaa. Puvuista ja tarpeistosta vastaa Kalle Kuusela, joka tunnetaan KoneHELSINKI-vaatemerkistään.

Kleopatran roolissa vierailevat Claire Meghnagi ja Christina Raphaëlle Haldane ja Cornelian roolissa Katarina Leoson ja Katariina Heikkilä. Ptolemaioksena vuorottelevat kontratenorit Alon Harari ja Teppo Lampela, Sextuksena Melis Jaatinen ja Niina Keitel ja Achilleksena Jussi Merikanto ja Riku Pelo.

Julius Caesar on yksi suosituimpia barokkioopperoita. Se tarjoaa taattuun barokkityyliin monipolvisen juonen, jossa on niin rakkautta kuin kuolemaakin. Caesar tulee Egyptiin, kohtaa kauniin Kleopatran ja joutuu keskelle valtataistelua, juonitteluja ja murhia. Ennen kuin Caesar lähtee paluumatkalle, on koettu yllättäviä käänteitä ja vahvoja tunteita ja kuultu loisteliaita aarioita.

Katso esittely