Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

15.12.2011

Lilli Paasikivi oopperan taiteelliseksi johtajaksi

Lilli Paasikivi

Lilli Paasikivi

Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus on nimittänyt kokouksessaan tänään torstaina 15.12. oopperalaulaja Lilli Paasikiven oopperan taiteelliseksi johtajaksi. Hallitus kuuli ehdokkaasta henkilöstöryhmiä, joiden lausunnot olivat puoltavia.

Uuden oopperan taiteellisen johtajan kolmivuotinen määräaikainen sopimuskausi alkaa 1.8.2013 ja käsittää kahden vuoden jatko-option.

Oopperan taiteellinen johtaja vastaa oopperaohjelmiston ja konserttiohjelmiston suunnittelusta, johtaa ja kehittää taiteellista toimintaa sekä ylläpitää ja kehittää taiteellista tasoa. Hänellä on vastuu oopperatuotannon sisällöllisestä ja taiteellisesta linjasta. Hän toimii pääjohtaja Päivi Kärkkäisen alaisuudessa. Pääjohtaja vastaa koko oopperatalon yleisjohtamisesta.

Oopperan taiteellisen johtajan haun lähtökohtana oli nykyisen johtajan Mikko Franckin kauden jälkeen erottaa taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin tehtävät. Ylikapellimestarin valintaprosessi käynnistetään välittömästi oopperan taiteellisen johtajan nimittämisen jälkeen.

Oopperan taiteellisen johtajan haku ei ollut julkinen, vaan haussa käytettiin rekrytointiasiantuntijaa. Valintaa käynnistäessään hallitus asetti kriteereiksi ooppera-alan tuntemuksen, taiteellisen näkemyksellisyyden, kansainvälisen verkostoitumisen, karisman, yhteistyökyvyn sekä halun ja kyvyn johtamiseen, organisointiin ja delegointiin. Johtajakandidaatteja kartoitettiin sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa toimineiden taiteilijoiden joukosta. Hallituksen nimitysvaliokunta käsitteli useita kymmeniä nimiä käsittäneen listan ja teki lopullisen päätöksensä suorittamiensa haastattelujen perusteella.

Hallituksen perustelujen mukaan Lilli Paasikivi täytti tästä laajasta joukosta parhaiten oopperan taiteelliselle johtajalle asetetut vaatimukset:
- hänellä on hyvä ooppera-alan koulutus ja tuntemus
- hän on aktiivisesti kiinnostunut Suomen Kansallisoopperan kehittämisestä
- hänellä on laaja kansainvälinen kontaktiverkosto
- hän on ulospäin suuntautunut kommunikoija ja rakentavasti kriittinen keskustelija
- hän on innostava organisaattori ja toimeen tarttuja
- hänellä on sekä henkilökohtaisten ominaisuuksiensa että solistimenestyksensä ansiosta toivottua karismaa.
Lilli Paasikiven johtajakokemus on toistaiseksi vähäinen, mutta hän on osoittanut halua ja kykyä johtamiseen sekä valmiutta osallistua johtamiskoulutukseen.


Lilli Paasikivi

Mezzosopraano Lilli Paasikivi, 46, on suorittanut Tukholman musiikkikorkeakoulussa lauludiplomin 1992 ja oopperakoulutuksen Lontoon Royal College of Musicissa 1994. Lilli Paasikivi sijoittui 2. sijalle Lappeenrannan laulukilpailuissa vuonna 1992, ja sai 2. sijan Mirjam Helin -laulukilpailussa 1994. Paasikivelle on myönnetty taiteellisista ansioistaan Pro Finlandia -kunniamerkki vuonna 2008.

Paasikivi on toiminut laulusolistina Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1995, ja vakituisella kiinnityksellä vuodesta 1998 lukien. Hän on laulanut kymmeniä suuria rooleja vuosien aikana kuten Fricka (Wagner: Reininkulta, Valkyyria), Waltraute (Wagner: Jumalten tuho), Carmen (Bizet: Carmen), Dorabella (Mozart: Così fan tutte), Octavia (Strauss: Ruusuritari), Tsaaritar Alexandra (Rautavaara: Rasputin), Pyhiinvaeltaja (Saariaho: Kaukainen rakkaus) ja Anna (Kortekangas: Isän tyttö).

Lilli Paasikivellä on ollut viime vuosina merkittäviä solistitehtäviä Euroopan eri oopperataloissa ja kansainvälisten sinfoniaorkesterien ja nimekkäiden kapellimestarien kanssa. Lilli Paasikiven viime aikojen solistitehtäviä ovat olleet esimerkiksi Šeherazade (Ravel) Radion sinfoniaorkesterin solistina; Sinfonia nro 2 (Mahler) New Yorkin filharmonikkojen solistina ja Sinfonia nro 8 (Mahler) Berliinin filharmonikkojen solistina.

Solistiuransa ohella hän on toiminut Pyhäniemen kartanon Taidetapahtuman konserttisarjan taiteellisena johtajana vuodesta 2009 lukien.

Lilli Paasikivi on toiminut Suomen Kansallisoopperan Solistikunnan puheenjohtajana vuodesta 2008 lukien.