Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

25.11.2011

Lilli Paasikivi Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi

Lilli Paasikivi

Lilli Paasikivi

Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus on asettanut kokouksessaan tänään perjantaina 25.11.2011 oopperalaulaja Lilli Paasikiven ehdokkaaksi oopperan taiteelliseksi johtajaksi.

Hallitus kuulee ehdokkaasta henkilöstöryhmiä, minkä jälkeen se päättää nimittämisestä 15.12.2011.

Uuden oopperan taiteellisen johtajan kolmivuotinen määräaikainen sopimuskausi alkaisi 1.8.2013 ja käsittäisi kahden vuoden jatko-option.

Oopperan taiteellinen johtaja vastaa oopperaohjelmiston ja konserttitoiminnan taiteellisesta suunnittelusta, johtaa ja kehittää taiteellista toimintaa sekä ylläpitää ja kehittää taiteellista tasoa. Hänellä on vastuu oopperatuotannon sisällöllisestä ja taiteellisesta linjasta. Hän toimii pääjohtaja Päivi Kärkkäisen alaisuudessa. Pääjohtaja vastaa koko oopperatalon yleisjohtamisesta.

Oopperan taiteellisen johtajan haun lähtökohtana on ollut nykyisen johtajan Mikko Franckin kauden jälkeen erottaa taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin tehtävät.  Ylikapellimestarin valintaprosessi on tarkoitus käynnistää välittömästi oopperan taiteellisen johtajan nimittämisen jälkeen.

Oopperan taiteellisen johtajan haku ei ollut julkinen, vaan haussa käytettiin rekrytointiasiantuntijaa.  Valintaa käynnistäessään hallitus asetti kriteereiksi ooppera-alan tuntemuksen, taiteellisen näkemyksellisyyden, kansainvälisen verkostoitumisen, karisman, yhteistyökyvyn sekä halun ja kyvyn johtamiseen, organisointiin ja delegointiin. Johtajakandidaatteja kartoitettiin sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa toimineiden taiteilijoiden joukosta. Hallituksen nimitysvaliokunta käsitteli useita kymmeniä nimiä käsittäneen listan ja teki lopullisen päätöksensä suorittamiensa haastattelujen perusteella.

Hallituksen perustelujen mukaan Lilli Paasikivi täytti tästä laajasta joukosta parhaiten oopperan taiteelliselle johtajalle asetetut vaatimukset:

- hänellä on hyvä ooppera-alan koulutus ja tuntemus
- hän on aktiivisesti kiinnostunut Suomen Kansallisoopperan kehittämisestä
- hänellä on laaja kansainvälinen kontaktiverkosto
- hän on ulospäin suuntautunut kommunikoija ja rakentavasti kriittinen keskustelija
- hän on innostava organisaattori ja toimeen tarttuja
- hänellä on sekä henkilökohtaisten ominaisuuksiensa että solistimenestyksensä ansiosta toivottua karismaa.

Lilli Paasikiven johtajakokemus on toistaiseksi vähäinen, mutta hän on osoittanut halua ja kykyä johtamiseen sekä valmiutta osallistua johtamiskoulutukseen.

Oopperan taiteellisen johtajan nimityksestä järjestetään tiedotustilaisuus tiedotusvälineille vasta 15.12.2011 eli sen jälkeen, kun hallitus on kuullut henkilöstön edustajien näkemykset. Hallituksen puheenjohtaja, pääjohtaja ja tuleva oopperan taiteellinen johtaja eivät tässä vaiheessa kommentoi nimitystä, vaan ovat tuolloin haastateltavina ja antamassa lausuntoja.

Lilli Paasikiven cv

Lehdistötiedote 25.11.2011