Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

3.11.2011

Don Quijote tuo tuliset espanjalaistunnelmat Kansallisbalettiin

Balettiklassikko palaa ohjelmistoon koreografi Patrice Bartin

 

Suomen Kansallisbaletin ohjelmistoon palaa yli viiden vuoden tauon jälkeen vauhdikas balettiklassikko Don Quijote. Alun perin Marius Petipan luoma koreografia Ludvig Minkuksen musiikkiin pohjautuu Miguel de Cervantesin espanjalaiskylään sijoittuvaan romaaniin 1600-luvulta. Romaanin keskeiset henkilöt Don Quijote ja Sancho Panza ovat mukana baletin kehyskertomuksessa, kun teoksen keskiöön ovat nousseet nuoret rakastavaiset Kitri ja Basilio.

Petipan koreografia on saanut uutta tulista espanjalaistunnelmaa maailmankuulun ranskalaiskoreografin Patrice Bartin käsissä unohtamatta kuitenkaan teokseen perinteisesti kuuluvia elementtejä, kuten kolmannen näytöksen upeita variaatioita. Espanjalaisten tanssien Fandangon ja Boleron sommittelusta on vastannut kastanjettimestari ja flamencotaituri José de Udaeta.

Patrice Bartin Don Quijote sai ensi-iltansa Kansallisbaletissa 1995, ja vauhdikas hyväntuulinen teos on esitetty jo 75 kertaa ennen tämän kauden esityksiä. Pitkän tauon jälkeen baletin päätehtävissä nähdään useita uusia tanssijoita, ja myös koreografi Bart itse on saapunut Helsinkiin antamaan viimeisen silauksen teoksen harjoituksiin.

Don Quijoten päärooleissa Kitrinä tanssii tällä kaudella Eun-Ji Ha ja Maria Baranova, Basiliona Jaakko Eerola ja Michal Krčmář, Mercedeksenä Petia Ilieva ja Tiina Myllymäki sekä Espadana Wilfried Jacobs ja Nicholas Ziegler. Don Quijoten roolissa nähdään Jarkko Niininen ja Kare Länsivuori, Sancho Panzana Antti Keinänen ja Frans Valkama. Orkesteria johtaa Aivo Välja.

 

 Maria Baranova kiinnitetty Kansallisbaletin ensitanssijaksi

Kitrin roolissa tanssiva Maria Baranova on kiinnitetty ensitanssijaksi Kansallisbalettiin marraskuusta 2011 alkaen. Helsingin tanssiopistossa ja Hampurin baletin balettikoulussa opiskellut Baranova on työskennellyt Hampurin baletissa vuosina 2009-2011. Hän on voittanut ensimmäisen sijan Pohjoismaisessa balettikilpailussa Morassa 2007, Helsingin kansainvälisen balettikilpailun juniorisarjassa 2009 ja Erik Bruhn -kilpailussa Torontossa 2011. Lisäksi hän on sijoittunut kolmanneksi balettikilpailuissa Roomassa 2008 ja Varnassa 2010.

 Katso esittely