Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

4.10.2011

Kansallisbaletin syksyn kantaesityksessä nykypäivän Tuhkimo-tarina

Balettia aikuisille ilman ihmeitä ja kurpitsavaunuja

Suomen Kansallisbaletin syyskauden balettiensi-ilta ja samalla maailman kantaesitys 14.10. on 27-vuotiaan australialaissyntyisen koreografikomeetan Terence Kohlerin Tuhkimo - traaginen kertomus.

Useaan otteeseen palkitulla Kohlerilla on nuoresta iästään huolimatta jo laaja tuotanto. Lukuisten lyhyempien tanssiteosten lisäksi hän on tehnyt mm. baletin Anna Karenina ja oman tulkintansa balettiklassikosta Bajadeeri - Temppelitanssijatar. Nyt kantaesityksensä saava Tuhkimo - traaginen kertomus on hänen neljäs kokoillan balettinsa. Nykyään freelancerina työskentelevä Kohler on luonut tanssiteoksia mm. saksalaisille, australialaisille sekä belgialaisille tanssiryhmille, näytäntökauden 2009-2010 hän oli Baijerin valtionoopperan baletin koreografi.

Kohler ei tartu Tuhkimon tarinaan satusedän ottein, vaan tekee puhuttelevaa ja intensiivistä tanssiteatteria aikuiseen makuun liikekielellä, jossa yhdistyvät klassisen baletin ja nykytanssin elementit. Tuhkimon lavastuksesta ja näyttävästä puvustuksesta vastaa Jordi Roig, ja musiikiksi Kohler on valinnut otteita nykysäveltäjä Lera Auerbachin tuotannosta (m. 1. sinfonia ja 1. viulukonsertto). Auerbachin musiikkia on aiemmin koreografioinut mm. Hampurin baletin johtaja John Neumeier. Baletin valaistussuunnittelusta vastaa David Bofarull.

Kohler on laatinut balettinsa käsikirjoituksen Charles Perrault'n alkuperäisen Tuhkimo-sadun pohjalta. "Minuun teki alun perin suuren vaikutuksen sadun moraalinen opetus, joka kertoo siitä kuinka kauneus on ihailtavaa, mutta kuinka hyvän tahdon arvo on jotain aivan muuta ja sillä voi saavuttaa mitä tahansa", Kohler kertoo. Arvostamme kyllä satuja niiden opetusten takia, mutta yleensä niitä pidetään lapsille suunnattuina kertomuksina, jotka myös sisältävät paljon ihmeitä ja mahdottomia asioita kuten kurpitsavaunut ja hyvät haltijattaret. Minä olen halunnut tehdä oman versioni Tuhkimon tarinasta ja koskettaa sillä oman aikamme aikuista yleisöä, joka ei enää usko ihmeisiin", hän jatkaa. Kohler ei esitä tarinaa vain kronologisesti, vaan baletin viimeinen näytös paljastaa eri henkilöiden motiivit, valintojen vaikutukset ja henkilöhahmojen kehityksen.

Baletin Tuhkimo - traaginen kertomus päätehtävissä tanssivat Eun-Ji Ha / Maki Nakagawa, Ilja Bolotov / Samuli Poutanen, Minna Tervamäki / Nicholas Ziegler, Henrik Burman / Kare Länsivuori, Tiina Myllymäki / Johanna Nuutinen, Petia Ilieva / Claire Voss ja Anastasia Dunets / Terhi Räsänen. Suomen Kansallisoopperan orkesterin johdossa vierailee Luke Dollman.

 Katso esittely