Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

5.8.2010

Kuusiston hurmaava Gabriel huijaa nyt Kuopiossa

Suomen Kansallisooppera vierailee syyskautensa alkajaisiksi Kuopiossa. Ilkka Kuusiston hurmaava kamariooppera Gabriel, tule takaisin! hauskuttaa elokuun 10. ja 11. päivä Kuopion musiikkikeskuksessa.

Mika Waltarin näytelmään perustuvan oopperan on säveltänyt Ilkka Kuusisto. Kantaesityksensä Gabriel sai Kansallisoopperassa 1998, ja viimeksi se nähtiin Alminsalissa keväällä 2009. Waltarin Auervaara-tarinassa sulavakäytöksinen ja komea Gabriel hankkiutuu kahden sisaren luo ja yrittää päästä käsiksi heidän omaisuuteensa. Hän paljastuu vähitellen huijariksi ja pakenee, mutta silti sisarukset anelevat lopussa Gabrielia palaamaan takaisin.

Gabrielia on pidetty yhtenä onnistuneimmista suomalaisista koomisista oopperoista. Esko Elstelä on riimitellyt Waltarin näytelmästä vauhdikkaan libreton, ja Ilkka Kuusisto käyttää musiikissa laajaa tyyliasteikkoa aina tangosta musikaalisävyihin. Jussi Tapolan ohjaus, Anna Kontekin lavastus ja puvut ja Vesa Pohjolaisen valaistus vievät tyylikkäästi 1950-luvulle. Musiikin johtaa Hannu Bister.

Pääroolissa hurmuri Gabrielina on Sauli Tiilikainen, joka lauloi myös kantaesityksessä. Sisaruksina laulavat Päivi Nisula ja Mia Huhta. Heidän sisarentyttärenään on Laura Pyrrö, kotiapulaisena Sari Nordqvist ja poikana Simo Mäkinen.

Kotimaisen kiertuetoiminnan herättäminen pitkän tauon jälkeen on tärkeä osa Kansallisoopperan toimintaa. Kaudella 2009-2010 Rautavaaran ooppera Aleksis Kivi nähtiin Ilmajoella ja Brittenin ooppera Albert Herring Kuhmossa ja Rovaniemellä. Lisäksi lastenooppera Pappa Bach vieraili Kuopiossa ja Pieksämäellä. Oopperavierailuja on luvassa lisää kauden 2010-2011 aikana. Kansallisbaletti puolestaan tuo marraskuussa Tampere-taloon kokoillan baletin Joutsenlampi Kenneth Greven tuoreena versiona, ja elokuussa Lappeenrannan balettigaalassa nähdään Kansallisbaletin esittämänä otteita mm. Joutsenlammesta sekä Ohad Naharinin menestysteoksesta Minus 7.


Gabriel, tule takaisin!
Kuopion musiikkikeskuksessa 10.8. klo 19 ja 11.8. klo 19
Kesto noin 2 t 30 min, 1 väliaika
Esityskieli suomi

Liput 35 e, Lippupiste ja Kuopion musiikkikeskuksen lipunmyynti

Gabriel tule takaisin -esittelysivulle

 

 

 

Lehdistötiedote 5.8.2010