Siirry suoraan sivun sisältöön

Näytä tiedotteet aiheen mukaan
Näytä tiedotteet vuoden mukaan
Näytä kaikki tiedotteet

Näytä kaikki tiedotteet

15.8.2011

Juhlivan Kansallisoopperan monipuolinen kausi 2011–2012

Suomen Kansallisoopperan päänäyttämöllä nähdään kauden 2011–2012 aikana peräti viisi oopperaensi-iltaa ja kolme balettiensi-iltaa sekä joukko ohjelmistoon palaavia yleisön suosikkeja.

Oopperaohjelmisto laajenee mm. pitkään kaivatulla barokkioopperalla ja 2000-luvun teoksilla, balettiyleisölle on luvassa sekä Suomessa ensi kertaa vierailevien koreografien tulkintoja klassikkotarinoista että eturivin suomalaisten koreografien teoksia.

Barokkia, ranskalaista ja uutta oopperaa

Oopperaensi-illoista ensimmäinen on kipeän ajankohtainen John Adamsin ooppera Doctor Atomic, tarina ydinfyysikko Oppenheimerista ja ensimmäisestä atomipommikokeesta vuonna 1945. Keskipisteessä ovat Oppenheimerin ja hänen kollegoidensa sisäiset ajatukset ja pelot maailmaa peruuttamattomasti mullistaneen tapahtuman alla. Vuonna 2005 sävelletyn oopperan toteuttavat ohjaaja Immo Karaman ja koreografi Fabian Posca, joiden Saarbrückenissä nähty tulkinta oli ehdolla arvostetun saksalaisen Der Faust -teatteripalkinnon saajaksi viime vuonna. Doctor Atomicin ensi-ilta 4.11. on samalla Pohjoismaiden ensiesitys. Päärooleissa vuorottelevat Lee Poulis ja Jaakko Kortekangas sekä Jessica Rivera ja Sabina Čvilak, ja musiikin johtaa Stuart Stratford.

Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu 2.12. kotimaisen merkkiteoksen, Aarre Merikannon Juhan ensi-iltaan. Ohjaaja Anna Kelon raikkaassa tulkinnassa kolmiodraama sijoittuu aikaamme: Uuden moottoriväylän myötä sivutien hiljaisuuteen jäänyttä huoltamoa pitävä Juha menettää vaimonsa Shemeikalle, jolla on tarjota Marjalle luksuselämä tuoreen rahan Tallinnassa. Visualisoinnista vastaavat Jani Uljas, Erika Turunen ja Mikki Kunttu. Mikko Franckin johdolla Juhan roolissa laulavat Tommi Hakala ja Jaakko Kortekangas, Marjana vierailee Camilla Nylund ja Shemeikkana laulaa Jyrki Anttila.

Uuden oopperatalon päänäyttämöllä nähdään ensimmäistä kertaa barokkioopperaa 20.1. Händelin Julius Caesarin myötä. Nimiroolissa esiintyy maailmankuulu kontratenori Franco Fagioli, ja orkesterina vierailee Helsingin barokkiorkesteri johtajanaan barokkiekspertti Howard Arman. "Vastakkain ovat tämän päivän itä ja länsi. Julius Caesar on kuin aavikkosoturi itää valtaamassa, Cornelia pelaa Washingtonin kylmää poliittista peliä - ja vastapuolella vallasta taistelevat seksikäs Kleopatra ja hänen vallanhimoinen psykopaattipikkuveljensä Ptolemaios", kertoo ohjaaja Ville Saukkonen toteutuksesta, joka tuo näyttämölle niin vaaleanpunaisia krokotiileja, leopardikuvioisen flyygelin kuin briljanttikoristellut Crocsit. Puvuista ja tarpeistosta vastaa Kalle Kuusela ja visualisoinnista Patrick Woodroffe, joka tunnetaan mm. valaistuksistaan sellaisille viihdemaailman tähdille kuin ABBA, Bob Dylan ja The Rolling Stones.

Pélleas ja Mélisande on taiteellisen johtajan Mikko Franckin poiminta ranskalaisesta oopperakirjallisuudesta - Debussyn harvinainen helmi on esitetty Kansallisoopperassa viimeksi 1958. Päärooleissa vierailee huipputrio Topi Lehtipuu, François Le Roux ja Angelika Kirchschlager. Maailman oopperataloissa menestynyt Topi Lehtipuu on odotettu vieras, jota ei ole nähty Kansallisoopperassa sitten vuoden 2004. 23. maaliskuuta alkavat esitykset johtaa Mikko Franck, teoksen ohjaa ja visualisoi Marco Arturo Marelli.

Kauden viides oopperaensi-ilta on Sofi Oksasen romaaniin pohjautuva Puhdistus, jonka Kansallisoopperalle ohjaa Tiina Puumalainen. Jüri Reinveren säveltämän ja kirjoittaman oopperan kantaesitys on 20.4. Nuoren Aliiden roolissa laulaa Helena Juntunen ja Zaran roolissa vuorottelevat Niina Keitel ja Melis Jaatinen.

Oopperan syyskauden aloitti 5.8. Wagnerin jättiläinen, neljän teoksen Ring-sarja. Kauden ohjelmistossa on myös Fredrika Brillembourgin ja Matilda Paulssonin tähdittämä Carmen, viime keväänä ensi-iltansa saanut Il trittico, Matti Salmisen tulkitsema Boris Godunov, klassikot La rondine, Matka Reimsiin ja Lännen tyttö sekä ensi-iltakaudellaan suuren suosion saanut Rusalka.

Baletin 90-vuotisjuhlavuosi alkaa

Kun Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuosi vuoden vaihteessa päättyy, jatkuvat juhlat tammikuusta alkaen Kansallisbaletin 90-vuotisen historian merkeissä. Juhlavuosi alkaa kahdessa juhlagaalassa 27. ja 28.1., jolloin luvassa on otteita Kansallisbaletin historian keskeisistä baleteista sekä katsauksia tämän hetken tanssiin ja taituruuteen.

Syyskauden balettiensi-ilta 14.10. on 27-vuotiaan australialaissyntyisen koreografikomeetan Terence Kohlerin Tuhkimo - traaginen kertomus. Kohler ei tartu Tuhkimon tarinaan satusedän ottein, vaan tekee puhuttelevaa ja intensiivistä tanssiteatteria aikuiseen makuun liikekielellä, jossa yhdistyvät klassisen baletin ja nykytanssin elementit. Tuhkimon lavastuksesta ja puvuista vastaa Jordi Roig, ja musiikiksi Kohler on valinnut otteita nykysäveltäjä Lera Auerbachin tuotannosta (m. 1. sinfonia ja 1. viulukonsertto). Auerbachin musiikkia on aiemmin koreografioinut mm. John Neumeier.

Uusi versio klassisesta balettikomediasta Coppeliasta nähdään 24.2. alkaen. Tarinassa seikkailevat salaperäinen tohtori Coppelius, hänen rakentamansa ihmisenkaltainen tanssiva nukke sekä nuoret rakastavaiset Frantz ja Swanilda. Tarina päättyy suureen hääjuhlaan. Koreografi Marc Ribaud on sijoittanut tapahtumat 1900-luvun ranskalaisen elokuvantekijän Mélièsin maagiseen fantasiamaailmaan. Dirk Hofackerin ja Jacques Chatelet'n visualisoima tuotanto on alun perin luotu Tukholman Kuninkaalliselle baletille. Coppelian on säveltänyt Léo Delibes.

Päänäyttämön nykytanssiensi-ilta 11.5. on suomalaisen tanssitaiteen juhlaa, sillä koolla on tämän päivän koreografiemme ehdoton kärkikolmikko. Kolmen teoksen illassa nähdään keväällä tanssimaailman Oscarin eli Benois de la Danse -palkinnon voittaneen Jorma Elon San Franciscon baletille luoma Double Evil, Susanna Leinosen käänteistä liikettä monimutkaisuudesta kohti yksinkertaista pohtiva Kaira sekä Tero Saarisen Mariage, jossa hän tutkii Stravinskyn Les noces -teoksessa läsnä olevaa surua, menetystä ja ikuista draamaa.

Lisäksi ohjelmistoon palaavat Kathy Marstonin ja Kenneth Greven koreografiat Veren häät & Scheherazade, värikäs ja vauhdikas Don Quijote, jonka koreografi Patrice Bart saapuu itse harjoittamaan, joulunajan balettisatu Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas sekä Bajadeeri.

Alminsalissa nähdään kiinnostava kokoelma koti- ja ulkomaista nykytanssia Bits & Pieces -illassa 9.9. alkaen, koreografeina Satu Tuomisto, Annabelle Lopez Ochoa, Petr Zuska, Itzik Galili, Minna Tervamäki & Robert Sher-Macherndl ja Johanna Nuutinen. Alminsalista myös kuoriutuu jälleen viileä tanssiklubi, kun Dance with Dancers -tapahtuma uusitaan yleisön pyynnöstä 17.9. Lisäksi Balettioppilaitoksen nuoret esittävät Alminsalissa joulun alla

Arja Tervon koreografian Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Juhlavuonnaan Kansallisbaletti haluaa lisäksi ojentaa oman erityisen tanssilahjansa kaupunkilaiselle: Senaatintorin ilmaistapahtumassa toukokuussa nähdään kattava kavalkadi kauden klassisia ja nykytanssihelmiä.

Vierailuja, luentoja, koululaisoopperaa ja nuorten uusi musiikkiteatteriryhmä

Tärkeä toiminta oopperatalon ulkopuolella jatkuu monin tavoin. Kansallisoopperan orkesteri konsertoi Leif Segerstamin johdolla Lahden Sibeliustalossa ja Kari Tikan johdolla Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalilla elokuussa, Oopperan tähtisolistit puolestaan Vantaan Martinus-salissa ja Lumo-salissa lokakuussa. Senaatintorin lisäksi baletti vierailee mm. syyskuussa Sellosalissa Espoossa.

Lasten tanssiseikkailu Nimeni on Sormiradio kiertää Keski-Suomea elokuussa ja oopperasatu KadosKissa nähdään mm. Kouvolassa ja Espoossa. Suomen Kulttuurirahaston kanssa yhteistyössä toteutettava Oopperaan!-hanke jatkuu vielä syksyn ajan. Hanke tarjoaa kaikkiaan 7 000 seitsemäsluokkalaiselle maksuttoman oopperaelämyksen vuoden 2011 aikana. Lisäksi Auringonkukat-koululaisoopperaa tehdään syksyn aikana yhdeksässä koulussa pääkaupunkiseudulla ja Pieksämäellä. Myös yhteistyö taidelukioiden ja -korkeakoulujen kanssa jatkuu, samoin kuin laulajien konserttivierailut hoitolaitoksissa.

Syksyn aikana käynnistää Kansallisoopperassa toimintansa uusi 12-16-vuotiaiden musiikkiteatteriryhmä. Ryhmä tutustuu ammattilaisten johdolla omakohtaisesti näyttämötaiteen maailmaan sekä ideoi ja valmistaa itse oman tuotannon, joka nähdään kauden päätteeksi Alminsalissa.

Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä alkaa Alminsalissa 11.9. luentosarja Suomalaisen oopperan historiaa ja nykypäivää. Seitsemänä peräkkäisenä sunnuntaina aiheesta luennoivat suomalaisen ooppera- ja teatterielämän asiantuntijat. Juhlaseminaarissa 2.12. taas pohditaan kansallista kulttuuria ja universaalia taidetta presidentti Martti Ahtisaaren ja professori Martti Häikiön johdolla. Juhlavuoden erityistilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Taiteellisen johtajan valinta etenee

Oopperan taiteellisen johtajan hakuprosessi käynnistyi viime keväänä Mikko Franckin ilmoitettua hakeutuvansa uusien haasteiden pariin kautensa päättyessä kesällä 2013. Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus on päättänyt kriteereistä, joita oopperan taiteellisella johtajalla tulee olla: edellytyksenä on mm. ooppera-alan tuntemus, taiteellinen näkemyksellisyys, kansainvälinen verkostoituminen sekä kiinnostus ja kyky johtamiseen ja organisointiin. Haussa käytetään apuna hakuprosesseihin perehtynyttä ammattiosaajaa. Tavoitteena on, että päätös taiteellisesta johtajasta voidaan tehdä vielä tämän vuoden aikana. Mikko Franck on toiminut Oopperan taiteellisena johtajana vuodesta 2008 ja ylikapellimestarina vuodesta 2006 alkaen.

Orkesterikonserteissa loistavat yleisön toivekappaleet ja Paula Koivuniemi

Kansallisoopperan orkesteri täyttää Mikko Franckin johdolla yleisön salatut toiveet Sinun valintasi! -toivekonsertissa 8.2. Yleisö voi äänestää omia suosikkejaan Franckin laatimasta valikoimasta aarioita, -duettoja sekä alku- ja välisoittoja. Äänestää voi 15.9.-30.11. Oopperan verkko- ja Facebook-sivuilla sekä erikseen jaettavilla lomakkeilla. Suurimman suosion saaneet kappaleet kuullaan Oopperan orkesterin ja solistien esittämänä suuressa toivekonsertissa Kansallisoopperan päänäyttämöllä.

Mikko Franckin omiin artistisuosikeihin lukeutuu suomalaisen kevyen musiikin supertähti Paula Koivuniemi. Mikko ja Paula kohtaavat 10.2. Kansallisoopperan päänäyttämöllä, jolloin Oopperan orkesterin säestyksellä kuullaan konsertillinen kevyen musiikin helmiä.

Mezzosopraano Niina Keitelille kiinnitys solistikuntaan

Mezzosopraano Niina Keitel on kiinnitetty Kansallisoopperan solistikuntaan elokuun alusta alkaen kahdeksi vuodeksi. Sibelius-Akatemiasta valmistunut Keitel on työskennellyt Darmstadtin oopperassa 2007-2010 ja Mannheimin oopperassa 2010-2011, ja hän on tuttu vieras myös Kansallisoopperassa. Alkaneella kaudella hänen rooliensa joukossa ovat mm. Valkyyrian Rossweisse, Jumalten tuhon 2. Norna, Julius Caesarin Sextus, Puhdistuksen Zara ja Suor Angelican Abbedissa. Kansallisoopperan vakinaiseen solistikuntaan kuuluu yhteensä 20 laulajaa.

Uudeksi solistiharjoittelijaksi on kiinnitetty sopraano Hanna Rantala, joka sijoittui toiseksi Lappeenrannan laulukilpailussa 2010. Rantalaa kuullaan kauden aikana mm. Siegfriedin Metsälintuna, Gianni Schicchin Laurettana, Matka Reimsiin -oopperan Corinnana ja Rusalkan Vedenneitona. Solistiharjoittelijoina jatkavat toista vuotta mezzosopraano Melis Jaatinen ja basso Koit Soasepp. Harjoittelijat työskentelevät Kansallisoopperan solistikunnan ja kansainvälisten vierailijoiden rinnalla ja esiintyvät kukin kauden aikana useammassa roolissa.

Kansallisbaletissa yhdeksän uutta tanssijaa

Suomen Kansallisbalettiin on kiinnitetty syyskauden alusta solistitanssijaksi tšekkiläinen Michal Krcmár sekä tanssijoiksi tšekkiläinen Lucie Rákosniková ja ranskalainen François-Régis Rousseau. Tanssijakiinnityksen ovat saaneet myös Emmi Pennanen, Jevgenija Plesková, Isabella Robinson, Nicol Edmonds, Piergiorgio Regazzo ja Emrecan Tanis, jotka ovat työskennelleet Kansallisbaletissa jo aiemmin tanssijaharjoittelijoina. Kansallisbaletissa on 75 tanssijaa, jotka edustavat yhteensä 16 eri kansallisuutta, sekä 10 tanssijaharjoittelijaa. Uusia harjoittelijoita on tänä syksynä kiinnitetty 7, heidän joukossaan suomalainen Suvi Honkanen.