Siirry suoraan sivun sisältöön

Iloinen leski

Oopperan ABC

Ooppera- tai balettiesityksessä ensi kertoja vierailevien sekä taidelajin rakastajien useimmin kysymiin kysymyksiin löytyy helposti vastauksia.

Pitääkö teokseen perehtyä etukäteen?

Oopperasta tai baletista voi aivan hyvin nauttia tuntematta teosta etukäteen. Esitykset ovat niin kokonaisvaltaisia kokemuksia, että ne vaikuttavat ilman ennakkotietojakin.

Etukäteen perehtyminen auttaa kuitenkin hahmottamaan kokonaisuuden ja kiinnittämään huomiota keskeisiin asioihin. Oopperassa ja baletissa yhdistyy niin monta erilaista taidemuotoa, että esitystä voi olla helpompi seurata, jos tietää jotain sen sisällöstä ja taustoista.

Teoksiin voi perehtyä vaikkapa käsiohjelman avulla tai lueskelemalla asiakaslehteämme Ooppera & Baletti, jonka voit napata mukaasi myös lämpiöistämme tai tilata maksutta haluamaasi osoitteeseen. Kauden aikana järjestetään myös teosesittelyjä ja taiteilijatapaamisia, joihin on vapaa pääsy. 

Ooppera & Baletti -lehti ja käsiohjelmat
Ohjelmisto (teosesittelyt, taiteilijatreffit jne.)

Ymmärränkö, mistä aiheesta lauletaan?

Kansallisoopperassa oopperat lauletaan lähes poikkeuksetta alkukielellä. Esimerkiksi italian-, saksan- tai tsekinkielisenä etenevän esityksen seuraaminen käy kuitenkin vaivattomasti tekstilaitteen avulla. Näyttämön yläpuolella kulkee nimittäin oopperan tarina suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi käännettynä.

Ammattitaitoiset kääntäjät ovat muokanneet tekstin niin, että siitä saa tiiviisti yhdellä vilkaisulla selvän ja sen jälkeen voi taas keskittyä näyttämön tapahtumiin.

Jos haluaa keskittyä musiikkiin ja näyttämötapahtumiin, kannattaa tutkia etukäteen käsiohjelmassa oleva juoniselostus, jolloin tekstitystä ei tarvitse seurata jatkuvasti.

Lue mielenkiintoinen artikkeli oopperatekstien kääntämisestä av-kääntäjien nettisivulta

Ensikertalaisena Oopperassa?

Aloittaa voi mistä tahansa, mutta on tiettyjä perusteoksia, jotka on mukava tuntea. Kansallisoopperan ohjelmistossa tällaisia klassikoita ovat vaikkapa oopperat Tosca ja La Traviata tai baletit Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä.

Niissä hieno tarina yhdistyy koskettavaan musiikkiin niin onnistuneesti, että niistä on vaikea olla pitämättä. Ja ne sisältävät myös korvaan tarttuvia, tuttuja melodioita.

Sevillan parturi, Taikahuilu ja Figaron häät taas ovat värikkäitä ja hupaisiakin oopperatarinoita ja tulvivat niin ikään valloittavaa musiikkia. Mutta yhtä hyvin voi aloittaa vaikkapa Wagnerin Ringin jostain osasta, esimerkiksi Valkyyriasta. Samoin nykytanssi voi yllättää epäilijänkin ja tarjota ensikertalaiselle järisyttävän kokemuksen.

Ohjelmisto ja kalenteri

Mitkä oopperat tai baletit sopivat myös lapsille?

Kansallisoopperassa on erillisiä lastentuotantoja, jotka ovat sopivan mittaisia ja sisällöltään kiinnostavia. Lastenesitykset ovat olleet erittäin suosittuja, joten niihin kannattaa liput varata hyvissä ajoin.

Tyypillisesti ohjelmistostamme löytyy aina oopperoita, jotka on toteutettu siten, että niitä voivat katsoa kaiken ikäiset. Esimerkiksi Taikahuilu kiehtoo myös nuoria katsojia ja se esitetään suomeksi. Baleteista etenkin värikäs Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas on monille suorastaan joulunajan ehdoton perinne.

Esitykset lapsille ja nuorille

Mitä päälle ja muita etikettiohjeita

Miten Oopperaan pitää pukeutua?
Milloin saa taputtaa?

Etiketti

H niin kuin housurooli

Mitä eroa on aarialla ja resitatiivilla, keitä olivat veristit ja mikä on housurooli?

Oopperasanastoa