Mikko Franck

Vieraileva kapellimestari

Mikko Franck toimi Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina vuodesta 2006 ja myös taiteellisena johtajana vuodesta 2008. Hänen kautensa päättyi heinäkuussa 2013. Syyskuusta 2015 alkaen Franck on kiinnitetty Ranskan radion filharmonikkojen ylikapellimestariksi.

Mikko Franck on johtanut Suomen Kansallisoopperassa lukuisia oopperoita, joukossa mm. Wagnerin Parsifalin, Korngoldin Die tote Stadtin, JanáĨekin Tapaus Makropulosin ja Massenet'n Thaïsin ensi-illat sekä Einojuhani Rautavaaran Rasputinin ja Jukka Linkolan Robin Hoodin kantaesitykset. Hän on johtanut oopperaesityksiä myös Berliinin valtionoopperassa, Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Lontoon Covent Gardenissa, Zürichin oopperassa ja New Yorkin Metropolitanissa. Franckin johdolla tehtyjä oopperalevytyksiä ovat Rautavaaran Auringon talo (2003), Rasputin (DVD 2005) ja Aleksis Kivi (DVD 2011), Rudi Stephanin Die ersten Menschen (2007) sekä Aulis Sallisen Punainen viiva (DVD 2010).

Vuoteen 2007 asti Mikko Franck työskenteli Belgian kansallisorkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Lisäksi hän on johtanut mm. Berliinin, Münchenin, New Yorkin, Los Angelesin, Israelin ja Lontoon sekä Ranskan radion filharmonikkoja, Bambergin, Dallasin, Chicagon, Tokion ja San Franciscon sinfoniaorkestereita sekä Orchestre de Paris'ta. Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteellisena johtajana Mikko Franck on ollut vuodesta 2002.